naar top
Menu
Logo Print

Duurzaamheid op het werk loopt achter

Duurzaamheid op de werkplek kan nog veel beter
magazine

We zetten ons in voor duurzaamheid, doch niet zozeer op de werkplek. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan, dat 1.731 werknemers in de Benelux bevroeg. 53% van de ondervraagden gaven aan dat ze in hun privéleven meer bezig zijn met duurzaamheid dan op hun werk. Vaak willen ze wel, maar ontbreekt het aan faciliteiten op de werkplek. Zo meent 63% dat ze het afval beter zouden sorteren mocht de mogelijkheid ertoe bestaan op het werk. Een gemiste kans, noemt Jan Piet van Dijk, Operations Director Benelux bij Manutan, dit fenomeen.
81% ziet afvalscheiding als een maatregel tot meer duurzaamheid. De helft van hen vindt ook dat hun werkgever gerust meer aandacht aan afvalscheiding mag besteden.
Manutan denkt dat bedrijven duurzamer worden als ze beter naar hun personeel luisteren. “Als de werkgever afvalscheiding beter mogelijk maakt, zal de werknemer daar vanzelf gebruik van maken. Thuis is dit de normaalste zaak van de wereld, dan kan dit op het werk ook worden.”
Jan Piet van Dijk ziet nog een mogelijkheid tot meer duurzaamheid: “Sommige bedrijven hebben al iemand die er specifiek voor verantwoordelijk is. Dat kan een heel positief effect hebben, mits het niet bij die ene persoon blijft. Afvalscheiding gaat verder dan alleen een paar afvalbakken neerzetten, al is zelfs dat vaak niet in orde. Nog altijd maakt 29% op het werk gebruik van wegwerpbekers die in de helft van de gevallen niet eens gescheiden worden verzameld. Het is duidelijk dat er nog heel wat te winnen valt.”