naar top
Menu
Logo Print

Uni-Mat kiest voor GS1

Ook bouwmaterialenhandels in GDSN-netwerk
magazine

Verschillende retailers uit de DHZ-Tuin-Dier-sector kondigden enkele maanden geleden aan tegen eind 2018 artikelgegevens via het Global Data Synchronisation Network (GDSN) van GS1 te zullen ontvangen.
Uni-Mat, de coöperatieve vennootschap waarbij een 20-tal zelfstandige bouwmaterialenhandelaars zijn aangesloten, kondigt nu aan ook in dit verhaal mee te stappen.
Via GDSN kunnen leveranciers hun productgegevens éénmalig registreren en vervolgens met al hun klanten die ook op het netwerk zijn aangesloten, delen.
Het systeem bestaat enerzijds uit een standaard; het datamodel die eigenlijk een afsprakenset is die per productcategorie bepaalt welke gegevens er uitgewisseld moeten worden. Anderzijds is er een oplossing om die gegevens in het GS1-netwerk GDSN te registreren; een webformulier waarin die gegevens eventueel manueel ingetypt en vervolgens gedupliceerd kunnen worden of via een xcel-template geïmporteerd en geëxporteerd kunnen worden. Het is ook mogelijk om de interne systemen rechtstreeks met het netwerk te laten communiceren. Dan moeten bedrijven al dan niet via een solutions provider zelf voor enkele extra elementen zorgen.
Jan Somers CEO van GS1 Belgium & Luxembourg: “We zijn verheugd dat PRO & DIY willen samenwerken en elkaar versterken. Het maakt de business case alleen maar duidelijker. We hebben één zekerheid: in de toekomst zal de hoeveelheid gegevens die tussen handelspartners in de toeleveringsketen moeten uitgewisseld, alleen maar stijgen. De consument op het einde van die keten vraagt er naar, maar ook wet- en regelgeving vereist het soms."
Sigrid Téblick, directeur van Uni-Mat: “We mogen als bouwmaterialensector niet blijven toekijken. We begrijpen dat het voor leveranciers van bouwmaterialen die zowel in het DIY als PRO-segment leveren interessant is om één standaard en één oplossing te gebruiken..”