naar top
Menu
Logo Print
10/10/2018 - TOM DEJONGHE

Dit hightechtoestel scant een ruimte volledig en giet die in een 3D-weergaveMOGELIJKHEDEN LASERGEREEDSCHAP BREIDEN NOG STERK UIT

CONNECTIVITEIT IS GROTE TREND

Lasergereedschap is handig om makkelijk, snel en zeer precies afstanden te meten, een waterpaslijn weer te geven, een punt te markeren op een muur … En de mogelijkheden van deze toestellen breiden nog verder uit, zo blijkt. Meerdere digitale afstandsmeters vallen te connecteren met uw smartphone, om metingen meteen daarop en in de cloud te bewaren, of rechtstreeks in AutoCAD te importeren. Andere innovaties zijn: meten in een foto, (de)blokkeren via bluetooth, een afstandsbediening met bewegingsdetectie, de opkomst van de groene laser, lasertoestellen die automatisch hun ontvanger vinden …

 

INNOVATIES INZAKE CONNECTIVITEIT

Deze lijnlaser straalt niet alleen een lijn uit, maar daarbovenop ook elf laserpunten, die volgens de fabrikant in de zon zichtbaar zijn met het blote oog

Metingen dadelijk op smartphone en in cloud bewaren

Meerdere digitale afstandsmeters, ook voor doe-het-zelvers, vallen vandaag via bluetooth te connecteren met een app op pakweg de smartphone. Bijvoorbeeld om uitgevoerde metingen meteen op het mobiele device of in de cloud te bewaren, al dan niet gecombineerd met foto's van de meetpunten. Die metingen kan uw klant eventueel ook via de app overbrengen op foto's van de bouwplaats, waarna hij het geheel doorstuurt naar de collega's op kantoor. Of hij voorziet een tekening of een handgemaakte schets van de vastgestelde afmetingen. Wel op te letten natuurlijk dat de smartphone of tablet niet vuil wordt op de werf.

Of rechtstreeks importeren in autocad

Een hightechmodel valt zelfs te verbinden met AutoCAD. Zo importeert uw klant afstandsmeting na afstandsmeting meteen in het tekenprogramma en bouwt hij er gaandeweg een 3D-tekening van de omgeving mee op. Van elk meetpunt stuurt de afstandsmeter ook een foto door naar AutoCAD. Zo is uw klant er zeker van op elk meetpunt de afstand tot het gewenste punt te hebben gemeten.
Een ander gloednieuw hightechtoestel scant een ruimte volledig, giet die in een 3D-weergave en/of exporteert de scan naar een programma als AutoCAD. Een ander merk werkt momenteel aan een omgekeerde weg: uw klant tekent eerst pakweg een nieuwe trap digitaal uit, waarna het lasertoestel dat plan projecteert in de bouwplaats.

Opmeten in een foto van de omgeving

Vandaag vindt u ook steeds vaker groene lasers, die beter zichtbaar zijn volgens de fabrikanten

Nog een ander nieuw lasertoestel laat toe om afstanden op te meten in een foto. Uw klant tikt daarbij het startpunt en eindpunt aan van de afstand die hij wil meten, waarna het apparaat aan het rekenen slaat. Het toestel schat daarbij met een grote waarschijnlijkheid in tussen welke punten de gebruiker precies wil meten.

Bluetooth ook bij relatief goedkope modellen

Via bluetooth kan een bepaalde fabrikant uw klant bijvoorbeeld vanop afstand ondersteunen bij het gebruik. Het merk stuurt dan via de smartphone een digitale handleiding door naar het apparaat, die de gebruiker visueel stap voor stap begeleidt bij het uitzetten van een hoek of hellingsgraad. Of uw klant stuurt via een app op zijn telefoon een code naar zijn lasertoestel, om het apparaat te blokkeren of te deblokkeren voor gebruik. Als de batterij van de smartphone plat blijkt te zijn, dan valt het toestel te ontgrendelen door een geheime combinatie van toetsen op het laserapparaat in te drukken. Ten slotte komt er binnenkort een lasertoestel op de markt dat een val door middel van een schoksensor registreert en de klant in dat geval via een app waarschuwt dat hij het apparaat opnieuw moet laten kalibreren.

 

INNOVATIES INZAKE GEBRUIKSGEMAK

Met deze compacte digitale meter bepaalt u afstanden met één druk op een knop

Intuïtieve afstandsbediening

Een fabrikant werkte een nieuwe afstandsbediening voor een rotatielaser uit, waarmee uw klant vele functies en instellingen van het toestel kan aanpassen door de afstandsbediening naar links of naar rechts te draaien. Dit is mogelijk dankzij een ingebouwde bewegingsdetector.

Opkomst van groene laser

Vandaag vindt u ook steeds vaker groene lasers, zeker voor binnenwerkzaamheden, maar ook voor buiten. Bij deze apparaten is de laser beter zichtbaar, volgens de fabrikanten.

De uitbreidingen op nieuwe lasertoestellen zijn dusdanig dat je steeds veelzijdiger en nauwkeuriger kunt werken

Alleen bouwmarkeringen aanbrengen

Bij een rode laser buiten of over langere afstanden moet uw klant de lichtbundel normaal gezien met een ontvanger detecteren, zoals langs een meetlat in de hoogte. Bij een nieuw lasertoestel aligneert de laserlijn zich automatisch met de ontvanger, bijvoorbeeld als de gebruiker een andere hoogte op een muur wil markeren. Niemand hoeft hem dus nog te assisteren om de helling van de laser aan te passen.

Combinatie van laserlijn en -punten

Een merk verkoopt tegenwoordig een lijnlaser, die niet alleen een lijn uitstraalt, maar daarbovenop ook elf laserpunten. Volgens de fabrikant zijn deze in de zon wel met het blote oog zichtbaar, tot 20 m bij de variant met een rode laser en tot 25 m bij het model met de groene laser.

OOK VAN BELANG VOOR GEBRUIKSGEMAK


Met deze nieuwe afstandsbediening past uw klant functies en instellingen aan  door het toebehoren naar links of naar rechts te draaienEen merk benadrukt het belang van een zeer gebruiksvriendelijke userinterface. Die moet zo weinig mogelijk knoppen hebben en software bieden die snel naar het juiste menu voor een meting of berekening leidt.Gebruiksvriendelijke userinterface

Afstandsbediening bij bouwlasers

Bouwlasers, dus geen lasers om mee te meten, maar om een punt of lijn te projecteren, bedient uw klant het makkelijkst met een afstandsbediening. Zo stijgt het werkbereik: uw klant kan het toestel bijvoorbeeld op een hoogte zetten en het dan vanaf de begane grond aansturen. Tegelijk moet u dan de laser niet steeds verplaatsen.

Ondersteuning

Meerdere merken bieden gedetailleerde videotutorials aan, net als uitgebreide opleidingen voor hun officiële dealers. Zie ook de eerder aangehaalde visuele handleidingen die via bluetooth naar het lasertoestel worden doorgestuurd.

HOE AANBOD AFSTEMMEN OP DOELGROEP?Naast de lasertoestellen op zich biedt u het best toebehoren aan: statieven om het apparaat op te plaatsen, wandklemmen om het tegen een muur te bevestigen, een houder voor bevestiging aan een paal, een meetlat om metingen in de hoogte te doen, een laserbril waarmee u de laserlijn beter ziet …

Grote verschil zit hem in het aantal functies

Een doe-het-zelver kiest eerder voor een instapmodel. Denk aan een digitale meter die prima een afstand bepaalt, maar geen geavanceerde meettechnieken toelaat, omdat hij bijvoorbeeld geen helling kan meten. Het hoeft daarom niet per se een toestel zonder groene laser te zijn, u vindt hier ook een DIY-instapmodel mee. De professional hecht nog meer belang aan een hoge betrouwbaarheid, een groot bereik, bijkomende functies op het vlak van connectiviteit, een extra efficiënte userinterface, schokbestendigheid en een kalibratieservice, een IP 65-normering (waterdichtheid) enzovoort. Zaken waarvoor hij ook dieper in de buidel wil tasten.
Een van de gesproken fabrikanten ontwikkelde een website waarmee een gebruiker een geschikt lasertoestel voor zijn beoogde toepassing vindt.

ACCESSOIRES

Naast de lasertoestellen op zich biedt u het best toebehoren aan: statieven om het apparaat op te plaatsen, wandklemmen om het tegen een muur te bevestigen, een houder voor bevestiging aan een paal, een meetlat om metingen in de hoogte te doen, een laserbril waarmee u de laserlijn beter kunt zien … Als extra verkoopargument kunt u toebehoren als statieven en wandklemmen gratis mee aanbieden. Of de fabrikant biedt ze samen met een lasertoestel aan in een pakket.

WAAROM VOOR DIGITAAL METEN KIEZEN?

Met deze nieuwe afstandsbediening past uw klant functies en instellingen aan  door het toebehoren naar links of naar rechts te draaien

Lasergereedschap bestaat al bij al nog niet zo lang, maar volgens alvast één verdeler gaat de verkoop ervan in stijgende lijn. De bouwwereld heeft de vele voordelen ervan ingezien en ook de doe-het-zelver raakt stilaan overtuigd. Waarom vallen ze bijvoorbeeld voor de afstandsmeters?

Makkelijk, snel en zeer precies meten

Een digitale meter kan een afstand zeer juist bepalen op basis van de tijd die verstrijkt tussen het uitzenden en het ontvangen van de laserstraal. Zowel grote als kleine afstanden, ook op moeilijk bereikbare locaties, en dat uiterst snel. Uw klant bespaart zo tijd en geld, en verzet meer werk.

Geen kans op schrijffouten of verliezen van meetresultaten

Wanneer uw klant met een laser meet, elimineert hij de kans op fouten bij het noteren en overpennen van meetresultaten. Elk meting wordt meteen digitaal vastgelegd op de smartphone en eventueel ook in de cloud bewaard, zodat de gebruiker het meetresultaat niet kwijtraakt. Mogelijk bouwt zich tijdens het meten ook het CAD-plan op en merkt uw klant dus onmiddellijk dat hij een verkeerde afstand meet.

Gegevens snel delen

Meetresultaten vallen vaak meteen vanop afstand te delen via het internet. Zo kan uw klant ter plaatse opmeten, waarna een collega op kantoor enkele ogenblikken later al een offerte kan uitwerken.