naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - BART VANCAUWENBERGHE
De Weber Performer biedt veel gebruiksgemak met onder andere een elektrische aansteking

BARBECUES OOK IN WINTER MUST IN UW ASSORTIMENT

Toestellen worden steeds hoogtechnologischer

Een gewone rooster met wat houtskool op? Dat idee van de barbecue is anno 2017 behoorlijk voorbijgestreefd. Barbecuetoestellen hebben door de jaren heen een enorme evolutie doorgemaakt en zijn volledig aangepast aan de huidige behoeften van de consument. Voorbeelden van vernieuwingen zijn grillroosters in een U-vorm, kookringen en pizza-ovens. Gasbarbecues zitten qua verkoop sterk in de lift, maar ook de houtskoolbarbecue blijft stevig groeien.

BUITEN KOKEN POPULAIRDER DAN OOIT

Buiten koken is populairder dan ooit en dat beseffen de aanbieders van barbecues maar al te goed. Daarom stemmen ze hun aanbod af op de behoeften van de consument, zodat elke buitenkookervaring uitdraait op een succes, zonder teleurstellingen.

Compacte barbecues als de Outdoorchef Ascona zijn ideaal voor de stadsmens

Heel wat barbecues zijn geëvolueerd tot hoogtechnologische toestellen die toelaten om eenvoudig, snel en slim te grillen, hetzij op houtskool, gas of elektriciteit. Het zijn heuse buitenkeukens geworden waar je een heel menu op kunt klaarmaken.

Ook kleine buitenkeukens

Wie aan een 'buitenkeuken' denkt, ziet dit vaak als een groot en lomp toestel, maar ook compacte ronde barbecues kunnen die functie probleemloos aan. Ze laten zich bovendien eenvoudig schoonmaken en zijn simpel in gebruik.

Belangrijk is ook de mobiliteit: nogal wat toestellen worden geleverd met wieltjes, zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Ook inbouw- en tafelmodellen scoren goed: die kunnen bijvoorbeeld op een steigerhouten meubel worden geplaatst of laten zich inbouwen in een complete buitenkeuken.

Verschillende prijsklassen

De meeste leveranciers vinden het cruciaal dat buiten koken voor iedereen toegankelijk is en hebben dan ook een aanbod in diverse prijsklassen, dat aan diverse stijlen en smaken voldoet. Heel wat modellen worden uitgebreid, verbeterd of aangepast. Regelmatig lanceren de aanbieders ook nieuwe modellen.

Grote vraag naar nieuwe accessoires en grote gasbarbecues

De Cadac Carri is een gasbarbecue die makkelijk meegenomen kan worden op een picknick

De jongste vijf jaar zien we een enorme toename van het aantal barbecues. De mensen vinden het leuk om in familie gezellig te genieten; voor anderen is barbecueën dan weer een uit de hand gelopen hobby, waarbij er ook aan wedstrijden wordt deelgenomen. Dergelijke fanaten investeren graag in veelzijdige barbecues en gebruiken onder meer rookplanken, -chips, -boxen en/of een zoutsteen.

Opmerkelijk is de toenemende vraag naar (grote) gasbarbecues, om een buitenkeuken te vervangen of in een buitenkeuken te worden geïntegreerd. Ook planchaplaten genieten meer interesse.

VAAK GESTELDE VRAGEN:

Het verschil tussen modellen op gas, elektriciteit en houtskool is een thema dat de consument nog altijd in de ban houdt. Verkopers die hierin een juist advies willen geven, informeren het best naar de intensiteit en de plaats van het barbecuegebruik. Daarnaast zijn nogal wat mensen benieuwd naar de opbouwtijd van de producten, maar doorgaans zijn barbecues snel en makkelijk te monteren. Sowieso is het handig als het winkelpersoneel van de leverancier een aangepaste opleiding heeft gekregen.

De verkoop van de houtskoolbarbecue kent een stijging van 39% in een jaar tijd, de gasbarbecue steeg met 55,6%

VERNIEUWINGEN

Andere vernieuwingen zijn het gebruik van duurzame, verantwoorde en onderhoudsvriendelijke houtsoorten. Bepaalde buitenkeukens worden dan weer uitgerust met grillroosters in U-vorm, die toelaten om de warmte te vangen en vast te houden. Zo komt het volledige rooster op temperatuur en kan er ook op de zijkanten worden gegrild. Dergelijke roosters zijn sneller op temperatuur (waardoor ze circa één derde minder gas verbruiken) en laten minder hitte in de lucht verdwijnen.

Kookring

Een ander opvallend item is de kookring, die een vuurschaal in een handomdraai multifunctioneel maakt. De polyvalentie van de vuurschaal verhogen kan ook door het gebruik van een tripod. Daarnaast bestaan er pizzaovens die op de barbecue kunnen worden gebruikt: de volledig door steen omringde oven creëert dan een authentieke Italiaanse pizzasmaak.

De BBGrill Bakerstone voor (zelfgemaakte) pizza

DOELGROEP

Barbecues zijn er voor elke doelgroep. Het grote aanbod maakt ze toegankelijk voor iedereen. De mensen hoeven ook niet per se meer over een tuin te beschikken om in een barbecue te investeren: ook op een beperkt balkon zetten ze het toestel graag aan. Het gaat dan vaak over kleine, compacte barbecues die onder meer ook bij kampeerders in de smaak vallen. Wie het groter ziet en over meer budget beschikt, investeert sneller in een luxueuze buitenkeuken. De grote gemene deler van barbecueliefhebbers is dat ze genieten van buiten leven en buiten koken.

WINTERBARBECUES

Barbecues waren vroeger bij uitstek een zomerproduct, maar door de populariteit van winterbarbecues is het nuttig de toestellen het hele jaar door in de winkel te voorzien. Retailers die hun winkelvloer in de koude maanden zo veel mogelijk willen benutten voor het winterassortiment, kunnen bijvoorbeeld in een beperkte wintertuin de meest courante gas- en houtskoolmodellen blijven presenteren. Dé bepalende factor daarbij is de grootte van de winkel. Het spreekt voor zich dat het succes van winterbarbecues grotendeels wordt bepaald door de mate waarin ze in de winkel te vinden zijn in de koudste maanden van het jaar.

Cadeau

Deze Landmann is erg geschikt voor appartementsbewoners

Een ander argument om ze het hele jaar door te voorzien, is dat barbecuetoestellen of -accessoires wel eens als cadeau worden gegeven. Dealers die ook 's winters voldoende ruimte voor barbecues vrijmaken, kunnen ook dan rekenen op ondersteuning van hun leveranciers.

PRESENTATIE

Omdat nogal wat aanbieders over mooie shop-in-shopconcepten beschikken, raden zij de retailer aan te opteren voor een presentatie per merk. Dat creëert een bepaalde uitstraling op de winkelvloer. Volgens bepaalde bronnen levert dit zelfs meer omzet op. Bovendien bepaalt de leverancier dit vaak. Toch raden nogal wat spelers een opstelling per soort aan, omdat dit het overzichtelijker maakt voor de klant en de verkoper op die manier een goed vergelijkingsadvies kan geven. Het geven van persoonlijke demo's is ook een aanrader.

Bij tuinmeubelen en aan de ingang

Barbecues kun je onder meer voorzien bij de aan tuinmeubelen verwante producten. Naast die grote presentatie kun je in de buurt van de ingang nog een kleinere opstelling voorzien.

Accessoires

Essentieel is ook om voldoende accessoires te voorzien, zoals brikettenstarters, tangen, spatels, barbecuehoezen, vorken, rookplanken en -chips, zoutstenen en thermometers.