naar top
Menu
Logo Print
23/12/2016 - SANDRO DELAERE

ACCUGEREEDSCHAPPEN ZETTEN OPMARS VOORT

Milwaukee accugereedschap

Gebruiksgemak en ergonomie blijven stijgen

Het historische rijk van het snoer is nog niet uit, maar de accu staat al te bonken op de vestingspoorten. Ook al zijn er nog veel voordelen aan snoergereedschappen, toch wegen die steeds minder hard door ten opzichte van de talrijke voordelen van accugereedschappen. Ook draadloos opladen is aan een flinke opmars begonnen. In dit stuk zetten we de pro's en contra's op een rijtje.

VERHOUDING

De verhouding in de verkoop tussen accugereedschappen en snoergereedschappen hangt ergens rond vijftig-vijftig. Bij de ene hangt de balans door richting draadloze toestellen, bij de andere is het snoer nog altijd koning, al verschuiven de verhouding vaak.

Hitachi accugereedschap

GESNOERD NOG STEEDS DE MOEITE

U zult in dit stuk veel lezen over de voordelen van accugereedschappen, maar dat wil niet zeggen dat er geen plaats meer is voor snoergereedschappen. Er wordt nog veel gesnoerd gekocht. Bij een hoge belasting van het gereedschap is een gesnoerd exemplaar nog altijd iets krachtiger. Denk aan slijpers, zaagtafels enz. Vaak wordt hier geopteerd voor een stationair gebruik.

Prijs

Een tweede voordeel is de prijs. Een zware accuboorhamer heeft een steviger prijskaartje ten opzichte van een snoermodel. Het is ook zo dat bij heel zware toestellen één accu mogelijk niet volstaat, wat uiteraard de prijs niet drukt. Sommige toestellen vereisen nog een draad. Nog een voordeel dat vaak vergeten wordt, mits té logisch, is de werkduur. Met een snoer moet niemand zich zorgen maken over niet- of half-opgeladen accu's. De gebruiker kan blijven doorwerken zolang hij wil of tijd nodig heeft.

Bereik

De reikwijdte van draadloze toestellen gaat dan weer een pak verder en ze zijn handiger om overal mee te nemen. De klant hoeft ook niet overal meer te zoeken naar een stopcontact of naar een verlengsnoer.

Draadloos opladen

Makita accugereedschap

Bovendien zorgt draadloos opladen ervoor dat het gebruiksgemak en de autonomie van de toestellen nog toenemen. Terwijl de gebruiker bezig is met zijn klus, kan hij zijn tweede accu opladen. Zo kan hij eigenlijk volcontinu voortwerken. Wireless charging komt zeker op. Het gaat om inductief opladen en is eigenlijk het best te vergelijken met een elektrisch tandenborstel. Het oplaadproces gebeurt zonder mechanische contactpunten. Het is zeker een van de sterkst opkomende trends. Het systeem is ook robuuster geworden. Vroeger zorgden stof en vuil vaak nog voor problemen. Er zijn ook steeds meer voordelen, vooral op de professionele markt. Professionele gebruikers kunnen via een holster hun accu opladen in de wagen.

EVOLUTIES

Ah

Metabo accu

De marktspelers ontwaren zeker enkele trends, maar de belangrijkste die steeds terugkomt, is de evolutie in amperage. Nochtans is iedereen het erover eens: krachtiger is een hogere capaciteit niet, maar wel langduriger. Denk aan een auto. Een auto met een volle tank zal niet sneller rijden, maar gaat wel langer mee. Bij accumachines zijn er drie parameters die in acht genomen kunnen worden. Voltage: de kracht van de motor; ampère-uur (Ah), wat staat voor de autonomie van een acculading en wattuur (Wh): energieoverdracht van de accu. Inzake de Ah-waarde: hoe hoger de Ah-waarde, hoe langer de inzettijd, maar ook hoe langer de oplaadtijd en het gewicht van de accu.

 

 

Continuïteit

Dewalt Accu

Bij lichter werk zoals de montage van beslag hebben gebruikers soms meer baat bij een lichtgewicht accu die dan wel sneller leeggetrokken is, maar ook weer sneller opgeladen is. Het belangrijkste hierbij is dat de gebruiker continu kan doorwerken. Doorgaans hebben toestellen een accucapaciteit van 2,0 Ah en zelfs 4,0 Ah. Maar er wordt stilaan overgeschakeld naar 6,0 Ah en zelfs meer, in combinatie met de 54V-batterij. Dat is de belangrijkste trend.

Ergonomie accugereedschap

Ergonomie

Een tweede trend is vooral gericht op gebruiksgemak en energie. Zelf zullen spelers daar niet altijd mee uitpakken. Kracht, duurzaamheid en uithouding gaan voor, maar in de cel Onderzoek en Ontwikkeling wordt er fors geïnvesteerd in het gebruikscomfort van een toestel. Accu's hangen traditiegetrouw aan het handvat, maar dat hoeft nu niet meer altijd het geval te zijn. Verder wordt er constant gewerkt aan compacte toestellen en uiteraard aan het gewicht.

Koolborstelloze motoren

“Daar gaan we naartoe", klinkt het bijna unisono, ook al staan sommige spelers nog niet zover. Koolstofborstelloze motoren zijn niet veel beter, maar wel duurzamer, krachtiger en vooral lichter en compacter. Er is ook minder slijtage en de opwarming is minder groot. EC-TEC-motoren geven altijd hun volledige koppel. Ook bij het langzaam draaien. Ook hier is het prijskaartje vaak nog doorslaggevend voor de gebruikers en consumenten, maar beetje bij beetje vinden ze ook hun weg in de particulierenmarkt.

Veiligheid

Bosch accugereedschap

Ook op het vlak van veiligheid investeren de spelers nog fors. Enerzijds is er bescherming tegen overbelasting. Anderzijds is er bescherming tegen oververhitting. Als de accu verhit raakt, grijpt de elektronica in, waardoor de machine tijdelijk uitgeschakeld wordt. En finaal is er bescherming tegen diepteontlading, waardoor de accu geen onherstelbare schade oploopt. Dat lijkt de standaarnorm geworden te zijn bij alle spelers. De accu, de oplader en de machine zelf staan onderling in communicatie met elkaar en kunnen autonoom ingrijpen bij problemen.

PRESENTATIE

Hoe de presentatie aangepakt wordt, is vooral door de retailer zelf uit te maken. Alle marktspelers hebben het nodige toebehoren zoals vloer- en wanddisplays, kokers of leaflets. De retailer kan ervoor kiezen om de merken apart uit te stallen, maar ze kunnen net zo goed per toepassing gepresenteerd worden. Snoerloze en accutoestellen hangen wel meestal in elkaars buurt. Als eenzelfde accu past op verschillende dhz-toestellen (One Fits All), dan worden die diverse producten samen met de accu gepresenteerd. De opbouw van schappen wordt ook meestal gedaan per klant en uiteraard met inspraak van de klant.

STOCK

Een grote stock aanleggen is niet altijd nodig, maar een beperkte stock wel. Zeker voor de doe-het-zelvers. Zij komen steeds vaker met een bewust idee binnen, na voorafgaand onderzoek op internet, en willen dan hun gekozen toestel meteen meenemen. Als dat toestel er niet hangt, gaan ze gewoon naar de volgende winkel. Voor professionals is dat minder belangrijk, omdat zij meestal meer dan één toestel per keer bestellen. De producenten bieden wel een uitstekende service aan, zodat er niet lang gewacht moet worden op een bestelling.  

accugereedschap CROSS- EN UPSELLING

Crossselling is zeker mogelijk. Hang dus zeker genoeg accessoires of andere gereedschappen zoals lasers en afstandmeters in de buurt.

Gebruikers kunnen ook diets gemaakt worden dat goede accessoires vaak even belangrijk zijn als de gereedschappen zelf. Ook upselling is mogelijk, maar dat wordt vooral bereikt door gedegen kennis van het winkelpersoneel. De producenten organiseren bijna allemaal workshops en trainingen. Hoewel doe-het-zelvers steeds vaker goed geïnformeerd de winkel binnenstappen, blijft een goede uitleg met kennis van zaken nodig.

Zo vermijdt zowel de koper als de retailer dat de gebruiker met een verkeerd toestel, of met een toestel dat niet dient voor bepaalde toepassingen, naar buiten wandelt. Leg hem ook uit wat zijn opties zijn, qua accu's. Bied de klant ook aan om toestellen in de hand te nemen.

GEEN PIEKPERIODE

Pieken zijn er niet, al ligt de verkoop merkelijk lager in juli en augustus, door het bouwverlof.