naar top
Menu
Logo Print
25/01/2017 - BART VANCAUWENBERGHE

INFORMATIE CRUCIAAL VOOR VERKOOP DIAMANTGEREEDSCHAP

Snelheid en efficiëntie verbeteren steeds

Het juiste diamantgereedschap kiezen is, gezien het uitgebreide aanbod, geen sinecure. Een duidelijke winkelpresentatie, overzichtelijke catalogi en een ervaren bediende helpen de gebruiker al goed op weg. Terwijl diamantboren in eerste instantie door professionals worden gebruikt, scoren diamantzagen en -schijven ook voor een deel bij de klusser. Toch vinden diamantzagen en -boren vooral bij de professionele gebruikers aftrek.

DIAMANTBOREN

Nat en droog

Dit assortiment kan het best worden opgedeeld in nat- en droogboren. Terwijl natboren vooral worden ingezet in beton, vinden droogboren eerder toepassing in zachte materialen en metselwerk, hoewel ze sinds kort ook voor gewapend beton kunnen worden ingezet. Tegel- en natuursteenboren zijn nat en droog verkrijgbaar.

Volgens aansluiting

Een andere opdeling is die volgens aansluiting: M30x2, M14, M16 (droge boren); 1/2" BSP (buitendraad), 1 1/4" UNC (binnendraad dit zijn natboren). Het onderscheid kan ook gebeuren op basis van de binding. Nat- en droogboren zijn gebraseerd of lasergelast. Deze laatste, met een zachte binding, worden onder meer gebruikt in verwarmingsinstallaties, de elektrische sector, civiele constructies en de bouw. De binding is afhankelijk van het te boren materiaal. Men heeft een zachte binding voor harde materialen en een harde binding voor abrasieve materialen, zoals asfalt en kalkzandsteen.

Tendensen

Recent zagen we voor beton een tendens naar een hogere boorsnelheid op ijzer en keien. Die hoge snelheid zien we ook terug bij tegel- en natuursteenboren, terwijl de droogboren zich typeren door een alsmaar hoger rendement. Naast de snelheid werken de fabrikanten ook aan boren met een langere levensduur, een betere efficiëntie, een hoger vermogen en ecologische systemen. Hiervoor wordt er continu gewerkt aan de optimalisering van de verdeling van de diamantkorrels.

Hoe sneller, hoe korter de levensduur

Er is één grote stelregel bij diamantboren of -zagen: hoe sneller men boort, hoe korter de levensduur; hoe hoger de levensduur, hoe trager men boort. De levensduur kan men verhogen door een hoger segment of een betere kwaliteit van diamant te gebruiken. De kwaliteiten bestaan van A tot Z, maar de meest voorkomende zijn tussen A en G.

Pakketten

Sommige leveranciers voorzien pakketten waarbij de gebruiker de boor zelf kan herbezetten. Niet elke aanbieder kiest voor die strategie, omdat dit volgens hen niet kan zonder speciaal gereedschap en de broodnodige ervaring. Alleen hierdoor zou een perfecte kwaliteit gewaarborgd kunnen worden.

DIAMANTZAGEN EN -SCHIJVEN

Deze productcategorie kan worden ingedeeld op basis van het type machine (motorslijpers, vloerzaagmachines, tafelzaagmachines), de toepassing (asfalt, beton enz.), het kwaliteitsniveau en de segmentvorm (normaal segment, turbosegment, gesloten rand ...). Afhankelijk van de beschikbare plaats op het rek kunt u hier als winkel zeer breed in gaan. In de dhz-sector scoren diamantschijven beter dan diamantboren, omdat ze worden ingezet op kleinere, handgevoerde machines die toegankelijker zijn voor de meeste gebruikers. Zo hebben heel wat klussers zelf een haakse slijper in huis. Bovendien is snijden met schijven makkelijker dan met boren en kunnen de schijven worden ingezet voor een breder scala aan toepassingen. Diamantboren lenen zich eerder voor professioneel gebruik.

Wetgeving

De wetgeving op diamantzagen is strenger dan die op boren: EN 13236 is verplicht. Afhankelijk van leverancier tot leverancier is OsA niet verplicht, maar dit geldt als een extra verzekering voor zowel gebruiker als dealer. De strenge wetgeving geldt omdat de markt veel groter is en er heel wat schijven van mindere kwaliteit uit onder meer Azië worden geïmporteerd. Ook de hoge omtreksnelheid (bijvoorbeeld 10.000 toeren per minuut bij een haakse slijper van 125 mm, 6.600 bij een haakse slijper van 230 mm) speelt een rol, waardoor werken met diamantzagen gevaarlijker is (als het segment hiervan los zou komen, bijvoorbeeld).

Informatie op de verpakking

De belangrijkste fabrikanten informeren de gebruiker hierover via de verpakking, onder meer door een boekje met veiligheidsvoorschriften te voorzien. Bij boren ligt de snelheid niet zo hoog en komt het segment los in het boorgat. Het systeem werkt meestal met waterkoeling, ter bescherming van de diamantsegmenten. De droogboren vormen hierop de uitzondering, zij werken zonder koeling. Daarom wordt er ook gewerkt met minder segmenten, om de hoge wrijving tegen te gaan.

PRESENTATIE

De winkelier doet er goed aan dit assortiment aan te bieden op een wand met haken, op een goede plaats. Aangeraden wordt om dit zo dicht mogelijk bij de elektrische machines te positioneren. Voor wie dit verstandig aanpakt, kan de omzet in deze categorie namelijk hoog zijn. Idealiter wordt er geopteerd voor een presentatie per merk, omdat dit altijd mooier oogt. Vervolgens kan dit worden opgedeeld per productsoort. Ook kleine assortimentsdisplays om op de toonbank te plaatsen, zijn handig.

Crossselling

Heel wat producten lenen zich tot crossselling. Terwijl dit bij de zagen nog meevalt (stofkappen om stofvrij mee te werken), is het aanbod bij de boren enorm. Denk bijvoorbeeld maar aan de diverse soorten statieven en de verschillende mogelijkheden om deze vast te maken, maar evenzeer aan centreerhulpen en afzuigsystemen voor water of stof, reductieringen ... In principe verkoopt diamantgereedschap het hele jaar door, al is het tijdens het bouwverlof logischerwijze wat rustiger.

VOORRAAD

Elke retailer heeft de vrijheid om zelf over zijn stockniveau te beslissen, al is een standaardassortiment in voorraad hebben essentieel om geen potentiële omzet te missen. Door de huidige tendens naar goedkopere producten krijgen veel winkeliers de ruimte om meer producten op stock te houden, zeker van de best roterende soorten (bijvoorbeeld diameters van 125 mm en 230 mm). De voornaamste distributeurs zorgen er wel voor dat diamantschijven continu aanwezig zijn en binnen de 48 uur kunnen worden geleverd.