naar top
Menu
Logo Print

BEHANG HERLEEFT DOOR MAKKELIJKERE LIJMEN

Boost verkoop door producten samen aan te bieden

Tot voor enkele jaren hadden wanden met behangpapier een ietwat stoffig, oubollig imago. Die tijd ligt volledig achter ons, want dankzij nieuwe soorten behang, knappe motieven en veel handigere en beter verwerkbare lijmproducten is behang weer volop hip en trendy.

SOORTEN BEHANG

Papierbehang

Papierbehang is een puur decoratief product met een heel beperkte wapening.

Het voordeel van dit product is uiteraard dat het niet overschilderd dient te worden, want eens tegen de wand aangebracht, is het afgewerkt. Bij het verwerken dient men wel de verschillende banen in te lijmen en niet de muren, waardoor het een vrij lastige klus is. Het verwijderen gebeurt relatief gemakkelijk met behulp van een stomer. De onderliggende wand wordt niet beschadigd en is klaar voor een nieuwe toepassing.

Vinylbehang

Dit type behang heeft dezelfde eigenschappen als papierbehang, met dit verschil dat bij de meeste het structuurgedeelte koud gestript kan worden en de drager aan de wand blijft.

Bij het aanbrengen kan de wand gelijmd worden in plaats van de banen behang, wat het aanbrengen op de wand vereenvoudigt. Er wordt vaak ook echter gebruikgemaakt van vinylbehang met een papieren onderlaag. Hierbij moeten de banen eerst worden ingelijmd, want dit kan niet rechtstreeks op de wand. Vinylbehang is echter niet altijd overschilderbaar. Ook de stootvastheid van dit product is vrij beperkt, net als het 'ademen' van de muren. Dat kan bij vochtige wanden voor problemen zorgen.

Glasweefselbehang

Het belangrijkste pluspunt van dit type behang is dat het heel gemakkelijk verwerkbaar is. Wanden inlijmen en behang aanbrengen, ook met een breedte van 1 m (standaard bij glasvezelbehang), gaat heel snel. De wapening, de stootvastheid, de afwasbaarheid (weliswaar afhankelijk van het type verf) en de vochtgevoeligheid zijn erg gunstig. Een minpunt is eventueel het moeilijke strippen. Dat kan men verhelpen door het gebruik van een afstripbare lijm. Die is niet van invloed tijdens het aanbrengen van het behang, maar het verwijderen gebeurt even makkelijk als bij vinylbehang met een separate drager.

Vliesbehang

Vliesbehang is ook bekend als smartpaper en is vervaardigd uit 'non-woven' materiaal. Vliesbehang krimpt nagenoeg niet, waardoor de muur met een speciale lijm kan worden ingestreken. Omdat de banen niet week zijn, scheurt het minder snel en werkt het makkelijker. Het kan ook weer verwijderd worden zonder afstomer. Een lichtgekleurd vliesbehang is echter vrij transparant, waardoor de ondergrond ook altijd licht egaal hoort te zijn. Donkere vlekken schijnen immers door het behang heen. Aangeraden wordt om de muur vooraf met een (witte) primer of muurverf te behandelen.

PRESENTATIE

Een veelvoorkomend obstakel bij de presentatie is dat de klant voor een winkelrek met witte rollen (overschilderbaar behang) staat en daardoor compleet verloren is. Daarom is een degelijke leidraad van primordiaal belang, in het bijzonder wanneer de technische kennis van de klant eerder beperkt is.

Soort bij soort

Vanzelfsprekend begint een duidelijke segmentatie van de vier verschillende soorten behang door ze duidelijk soort bij soort aan te bieden.

De beste winkelopstelling is om de overschilderbare behangsoorten en alle andere types en hun toebehoren zo dicht mogelijk bij de verfafdeling aan te bieden. Via dit totaalconcept heeft de consument een duidelijk overzicht en maakt hij vlot zijn keuze, ook in het toebehoren. Dat overzicht kan nog vergemakkelijkt worden volgens het step-by-stepconcept, waarbij in één winkel alle benodigdheden verkrijgbaar zijn.

Afgewerkte voorbeelden zorgen vanzelfsprekend voor de beste presentatie, maar minpunten hierbij zijn evenwel de vrij hoge kostprijs en de relatieve plaatsruimte die in beslag genomen wordt. Specifieke rekken voor behang zijn beperkt, zeker voor rollen met een breedte van 1 m. De beste opstelling blijkt nog steeds een 'voorhangende band' met daarbij de specificaties, producteigenschappen en verwerkingswijze duidelijk aangegeven.

VOORRAAD

Omdat behangpapier vrij veel plaats in beslag neemt, is het voor de retailer aangewezen om samen te werken met een goede, betrouwbare leverancier die snel en in kleine hoeveelheden kan leveren.

Hou er echter rekening mee dat de klant verwacht dat al het behang dat gepresenteerd wordt, ook daadwerkelijk op voorraad is. Veruit de meesten willen immers meteen aan de slag en daarom zowel het behangpapier als het toebehoren in één keer meenemen.

Uit de mode?

Wat als een bepaald behangpapier uit de mode geraakt? Ook dan is het van belang om over een goede leverancier te beschikken die er een strak assortiment op nahoudt en die regelmatig nieuwe patronen voorstelt, zonder dat de retailer een overvolle voorraad moet aanhouden. De verhoudingen in de verkoop van de verschillende soorten behang verschillen per klantenkanaal. Hierbij stellen we vast dat in het consumentenkanaal de meerderheid voor vliesbehang kiest, terwijl in het professionele kanaal de voorkeur vaak uitgaat naar glasvezelbehang.