naar top
Menu
Logo Print

PRODUCTEN VOOR VOORBEREIDING

Voor met behangen aangevat kan worden, dient de ondergrond behangklaar te worden gemaakt met adequate producten: gaatjes, sleuven en barsten opgevuld, pluggen en spijkers verwijderd, oneffenheden weggewerkt (structuurverf, naden van gipsblokken, glasvliesbehang, bakstenen …)

Kleurcodes

Om daarbij vergissingen uit te kunnen sluiten, werken sommige fabrikanten met kleurcodes op hun producten, zoals rood voor vulmiddelen en geel voor uitvlakmiddelen. Daarnaast dient de klant een keuze te maken tussen poederplamuur of pastaplamuur. Zeker voor wat de vulmiddelen betreft, is dit heel belangrijk.

Poeder versus pasta

De keuze voor poeder of pasta hangt volledig af van de voorkeur van de consument. In de verkoop zien we dat poederproducten circa één derde van de markt inpalmen, tegenover ongeveer 66% voor de pasta's. Pastaplamuur als vulmiddel wordt gebruikt voor het wegwerken van kleine gaatjes en van minieme barstjes. Bij grotere gaten, barsten en sleuven moet altijd poederplamuur worden toegepast, omdat die krimpvrij en sneller hard is. Pastaplamuren harden uit door verdamping en kunnen bijgevolg 30% krimpen. Voor het uitvlakken van muren met reliëf of andere onregelmatigheden, kan pastaplamuur worden gebruikt. Die wordt dunlagig aangebracht (tot max.5 mm per laag) om het reliëf weg te werken. Na volledige uitharding, meestal de volgende dag, kan erover behangen worden.

Acrylaatkitten

Voor het opvullen van barsten en scheuren kunnen er ook acrylaatkitten worden ingezet met een maximale uitzetting of krimp van 12,5%. Het gebruik van dergelijke producten vereist wel dat er rekening gehouden wordt met de krimp van deze oplossingen bij de droging

Stabiele verkoop

De verkoop van vulmiddelen is niet meteen seizoengebonden: deze producten worden het hele jaar door verkocht. Er is wel een lichte stijging merkbaar tijdens de lente en de zomer. Dat zijn de seizoenen waarin de consument er meestal voor opteert om zijn huis een opfrisbeurt te geven. Daar staat tegenover dat anderen ervoor kiezen om in het eerste kwartaal van het jaar typische binnenhuisklusjes, zoals het behangen, aan te pakken.