naar top
Menu
Logo Print

BEHANGEN MET MAKKELIJKERE LIJMEN

Kant-en-klare lijmen en vliesbehang dat direct op de wanden kan worden gekleefd na deze van lijm te hebben voorzien, hebben behangen aanzienlijk toegankelijker gemaakt. Fabrikanten van behanglijm zetten dan weer in op accentwanden door het aanbieden van kleinere verpakkingen.

LIJM

Het spreekt voor zich dat elk type behang zijn eigen soort lijm vereist, maar daarnaast bestaat elke lijmsoort ook zowel in vloeibare als in poedervorm, ieder met zijn eigen specifieke eigenschappen.

Lijmkeuze

Bij de lijmkeuze is het belangrijk om ook naar het gewicht per m² van het behang te kijken. Een vinyl-papierlijm voor vinylbehang en geweven producten (geen glasweefsel) is bedoeld voor een zwaardere muurbekleding, een glasweefsellijm is specifiek voor glasweefselbehang bestemd, maar beperkt tot een bepaald gewicht. Bij weefsels boven de 200 g gebruikt men beter een vinyl-papierlijm. Voor papierbehang is een gewone behanglijm aangewezen. Het handigste is om voor een kant-en-klare lijm te opteren die, na wat licht omroeren, meteen gebruikt kan worden. Daarmee vermijdt men klontervorming of een foutieve water-lijmverhouding, waardoor de lijm moeilijk te verwerken zou zijn of over te weinig hechtvermogen zou beschikken om het behang aan de wand te laten hechten. Bovendien kan men meteen aan de slag met de behangklus zonder vooraf de lijm te mengen. De water-lijmverhouding is altijd goed. Aangezien de invloed van de lijm op de totale kostprijs relatief laag is, heeft het geen zin om daarop te besparen. Dat zou de behangklus alleen maar nodeloos bemoeilijken en/of het risico op een slecht resultaat verhogen.

Houdbaarheid van behanglijm

Een aangemaakte poederlijm is relatief lang houdbaar (één week of meer). De emmer moet degelijk afgedicht worden om alle mogelijke contaminaties te vermijden. Vooraleer de lijm opnieuw te gebruiken, dient die goed doorgeroerd te worden. De houdbaarheid van kant-en-klare lijm is moeilijker te bepalen, door het feit dat de lijm rechtstreeks uit de emmer op de wand of op het papier aangebracht wordt. Daardoor is het risico op contaminatie uit de ondergrond veel groter.