naar top
Menu
Logo Print

SOORTEN BEHANGLIJM

Poeder

Zelf een goede lijm maken van een poeder vereist geduld: omroeren, wachten, nogmaals omroeren, nogmaals wachten … en de kans blijft reëel op een verkeerde verhouding tussen water en poeder of op klontervorming. Bovendien dient er ook zuiver water aanwezig te zijn, wat niet altijd een evidentie is bij nieuwe woningen. Ten slotte is het lastig om de aangemaakte poederlijm te bewaren tot de volgende dag of week.

Gel

Met een gel worden klonten voorkomen, maar het product bereiden vergt net zo veel tijd en inspanning als bij een poederlijm.

Kant-en-klaar

De hedendaagse consument wenst het liever handiger, en kant-en-klare-lijm speelt in op deze behoefte. En omdat er vaak slechts één wand of een kleine kamer wordt behangen, is dit product eveneens verkrijgbaar in kleine verpakkingen.

Ecologie

Papier- en vinylbehang worden ingesmeerd met lijm die even moet worden geabsorbeerd alvorens het behang tegen de wand wordt gekleefd. Bij glasvezel- en vliesbehang wordt de lijm op de wand aangebracht waarna het behang daarop wordt gekleefd.Behanglijm bestaat in vier categorieën:

  • zetmeellijm;
  • acryllijm;
  • solventhoudende neopreenlijm;
  • solventvrije neopreenlijm.

Dankzij de bewustwording over het milieu- en gezondheidsaspect van lijmen, wordt er steeds meer gebruikgemaakt van de laatstgenoemde oplosmiddelvrije lijm. Deze lijm wordt op dezelfde manier verwerkt als het traditionele solventhoudende product,en voldoet aan de regelgeving voor een gezond binnenklimaat.Algemeen kunnen we stellen dat vloeibare behanglijmen die klaar zijn voor gebruik het meest worden verkocht en gels het minst.