naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - TOM DEJONGHE

VERKOOP DAKREPARATIEPRODUCTEN
VERTOONT STIJGENDE LIJN

Fabrikanten zijn optimistisch

Kleine reparaties aan een plat dak lukken mogelijk met pasta's of vloeibare afdichtingsproducten. Bij grotere schade dringt zich een renovatie op. Het is niet eenvoudig om uw klanten hiervoor het juiste materiaal mee te geven, maar gelukkig zetten de fabrikanten in op duidelijke productinfo en opleidingen. Platte daken worden vandaag afgedicht met hoogtechnologische producten zoals polymeerbitumen, EPDM, TPO en andere kunststoffen. Vaak gaan die materialen tientallen jaren mee. Toch kan een dak schade oplopen, bijvoorbeeld door een verkeerd gebruik of een foutieve plaatsing.


TIJDELIJKE HERSTELLING

Afdichtingsmiddel

Plaatselijke schade valt mogelijk waterdicht te herstellen met een pasta, een vloeibaar afdichtingsproduct en/of een nieuw stuk dakbedekking, eventueel in combinatie met een lijm en een primer. Belangrijk is dat er op elkaar afgestemde producten worden gebruikt.

Coating voor extra bescherming

Wil een klant zijn dak na enkele decennia extra beschermen, dan kan een coating in bepaalde gevallen aangewezen zijn. Bijvoorbeeld voor een extra uv-bescherming. Hoewel vele dakbedekkingsmaterialen jarenlang meegaan zonder kwaliteitsverlies.

RENOVATIE

Nieuw dak erbovenop

Fundamenteler is een reparatie met nieuwe dakbanen. Ofwel plaatselijk, door bijvoorbeeld nieuwe stroken te bevestigen op de gebreken. Ofwel, als het dak er te erg aan toe is, door de volledige bedekking te vernieuwen. In bepaalde gevallen kan dit boven op het bestaande dak. Voor renovaties bestaan er tal van bevestigingsmethoden volgens het materiaal, de isolatie en de dakvloer: vlamlassen, koudlijmen, zelfklevende membranen, schroeven en tules/ verdeelplaatjes of losliggend met grind erop. Om te weten welke werkwijze de beste is in een bepaalde situatie, voeren vele fabrikanten, indien nodig, graag een windbelastingsberekening en een trekproef uit.

BIJKOMEND ISOLEREN

Een dakrenovatie is het ideale moment om extra te isoleren. Ofwel wordt de bestaande afdichting als damprembaan gebruikt, na een eventueel herstel, ofwel wordt ze samen met de isolatie verwijderd. In dat geval komt er eerst een nieuw dampscherm op de draagstructuur. Daarbovenop volgt dan bijkomend isolatie- en afdichtingsmateriaal. Alternatief kan de klant kiezen voor een overzetdak met geïsoleerde profiel- of dakpanplaten (mits een minimale helling). Kan een DIY'er een dergelijke renovatie aan? Alles hangt af van zijn ervaring. Heeft hij die niet of is een reparatie te moeilijk, dan haalt hij er beter een professional bij.

VRIJ VAN SOLVENTS EN UNIVERSEEL TOEPASBAAR

Verder maken heel wat fabrikanten hun afdichtingsproducten en primers solventvrij. Daardoor drogen ze mogelijk wel trager. Daarnaast brengen verscheidene merken herstellingsmiddelen op de markt die op alle ondergronden toepasbaar zijn.

VERKOOP STIJGT ONVERMINDERD

Succesvol jaar

De verkoopcijfers van 2016 bleven stabiel of groeiden. De fabrikanten zijn dus optimistisch voor de komende jaren.


Sterk weersafhankelijk

Tijdens de wintermaanden staat de verkoop op een lager pitje, zeker wanneer het koud is. Vele herstellingsproducten werken immers niet optimaal onder 5 °C, en zeker niet onder nul. Bovendien moet de ondergrond meestal droog zijn. Vanaf de lente tot de herfst gaan de producten opnieuw vlot over de toonbank. Dan worden de dakproblemen opgelost die tijdens de koude, natte maanden aan het licht kwamen.

PRESENTATIE IN DE WINKEL

Grootte van het schap

Merken die alles aanbieden voor dakreparatie, hebben 2 tot 5 m schapruimte nodig. Sommige fabrikanten pakken uit met een eigen presentatierek. Logischerwijs plaatst u de producten het best in de buurt van de andere dakmaterialen.


Inhoud van het schap

Wat zich in het rek bevindt, verschilt volgens het type zaak. Professionele handels zijn meer gericht op volledige renovaties, DIY-winkels eerder op kleinere herstellingen. Onmisbaar zijn pasta's, herstellingsproducten, coatings, primers en toebehoren zoals verfborstels. Zorg dus dat u alles meteen op stock hebt voor een volledige herstelling. De echt grote stukken, zoals de dakbedekking zelf, staan vaak in het magazijn of de drive-in. Daarbij is het ook belangrijk om afwerkingsstukken of platen voor overzetdaken te verkopen.

COMMUNICATIE

Heel wat productinfo

Om klanten wegwijs te maken, pakken fabrikanten uit met folders, productcatalogi, duidelijke verpakkingen en schapsigning met kleurcodes … Soms geven ze ook demonstraties en vertonen ze instructievideo's in de winkel. Daarnaast hebben vele merken een website, met eventueel zelfs een kluswijzer.

VERKOPER SLEUTEL TOT SUCCES

Dé spilfiguur in de communicatie bent u echter, de verkoper. Daarom organiseren nagenoeg alle fabrikanten grondige praktijkopleidingen. Ook op andere momenten kunt u voor meer info bij hen terecht. Zo helpt u uw klanten altijd om de beste oplossing te kiezen voor een vernieuwd, waterdicht dak.

WELKE MANKEMENTEN EN WELKE OPLOSSINGEN?
- Condensatievorming: soms lijkt het alsof een dak lekt, maar condenseert er vocht ter hoogte van de onderste isolatie. Dan dringt zich een grondige herstelling op, met een dampscherm boven de draagstructuur.
- Blaasvorming: vocht tussen de lagen kan tot blazen leiden. Als ze groot zijn, moet uw klant ze opensnijden, laten uitdrogen en vullen met een pasta of weer dichtlijmen.
- (Micro)scheuren en loskomende details: deze problemen vallen meestal te verhelpen met een waterdicht, vloeibaar herstellingsproduct. Of, in het geval van microscheuren, met een coating.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Raad uw klanten aan om twee keer per jaar alle bladeren en takken op het dak te verwijderen, zodat de afvoer vrij blijft en problemen snel aan het licht komen.