naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - TOM DEJONGHE

VERKOOP VOEGKITTEN AAN DE HAND VAN TOEPASSING

Leid uw klanten snel naar juiste kit

Het is vandaag bijzonder druk in het rayon van de voegkitten. Siliconen zijn zeer elastisch en vochtbestendig, maar meestal niet overschilderbaar. Acrylaat is dat dan weer wel, maar heeft de eerste kenmerken minder. Hybride kitten bieden het beste van beide werelden. Maar binnen elke groep bestaan vele varianten. Gelukkig communiceren de merken meer en meer vanuit de toepassing; hier vindt u alvast een goede wegwijzer.

SILICONEN

Deze voegkitten verkopen nog altijd het meest. Siliconen hebben dan ook enkele uitstekende voordelen. Zo zijn ze zeer vocht- en uv-bestendig. Bovendien evolueren ze mee met materialen die krimpen of uitzetten, doordat ze zeer elastisch zijn. Deze specifieke kenmerken maken dat je het product ook gemakkelijk buiten kunt gebruiken.

Heel wat versies

Vele fabrikanten brengen siliconen in tal van varianten op de markt. Denk maar aan een transparante versie voor ramen, een schimmelwerende editie voor in vochtige omgevingen en een variant die geen vlekken maakt op natuursteen. Of siliconen die hittebestendig zijn of geschikt voor zwembaden …

Wat met meko?

Bij de uitharding van bepaalde oximesiliconen komt er MEKO vrij. Deze stof houdt, volgens een onderzoek van de Duitse werkgeversorganisatie BG Bau, gezondheidsrisico's in. Vandaar dat bepaalde merken nu een MEKO-vrij silicone op de markt brengen of geen oximesiliconen meer verkopen, omdat andere oximesiliconen volgens BG Bau ook ter discussie staan. Volgens andere fabrikanten is de stof enkel schadelijk bij langdurig gebruik in een gesloten omgeving, omdat er volgens hen zeer weinig MEKO vrijkomt. Sowieso vind je op de Belgische markt nagenoeg alleen siliconen met weinig tot dus geen MEKO, volgens de huidige Europese regelgeving.

ACRYLAAT: OVERSCHILDERBAAR

Wil uw klant de voegen overschilderen, raad hem dan een schilderskit op basis van acrylaat aan. Acryl is wel minder elastisch en vochtbestendig dan siliconen, en hecht mogelijk wat minder op licht poreuze materialen. Het product wordt vooral binnen gebruikt, in nauwe aansluitvoegen tussen bijvoorbeeld hout en gips. Heel wat acrylaatkits kun je snel overschilderen, soms al na vijf minuten, zonder strepen. Ze moeten dan wel nog verder uitdrogen. Andere varianten zijn ook anti-crack, zodat de verfhuid nadien geen craquelé vertoont. Of zelfs antiblinkend, om te vermijden dat matte verf glanst, zodra ze over het acrylaat is aangebracht.

Fabrikanten raden aan om presentatie­concepten niet te vermengen

HYBRIDE: RIJZENDE STER

De bovenstaande voegkitten ondervinden concurrentie van de hybride polymeerkitten. Die zijn zowel elastisch als overschilderbaar en vochtbestendig. Bovendien kun je ze op vele ondergronden inzetten, om te voegen én te verlijmen. Ook buiten, bijvoorbeeld in bewegingsvoegen van gevelwerk.

Soms beter specifiek

Dankzij hun universele karakter zijn polymeerkitten populair bij doe-het-zelvers, hoewel ze wat duurder zijn. Professionals kiezen eerder het beste product voor een toepassing, ongeacht de technologie. Zo blijven siliconen meer uv-bestendig, wat ze nog altijd de beste oplossing voor voegen aan de beglazing maakt. Bovendien kunnen ze meer tegen water en vallen ze makkelijker af te strijken. Acryl kun je dan weer beter overschilderen. Hoewel fabrikanten hun polymeerkitten steeds verder optimaliseren.

ACCESSOIRES

Alle merken verkopen ook accessoires voor het voegen. Zoals removers en schrapers voor het verwijderen van voegrestanten. Daarnaast zijn er ook cleaners, om voegen vooraf te ontvetten. Daarenboven vind je ook nog hulpstukjes en sprays om beter af te strijken. Of primers voor oppervlakken die te glad (bv. aluminium) of te poreus (bv. oude muren) zijn.

Kitpistolen in alle varianten

Verder brengt elk merk kitpistolen op de markt, van eenvoudige modellen tot elektronische (met lithiumbatterij) of pneumatische types. In een lichte of zwaardere uitvoering, met extra aandacht voor ergonomie. Daarnaast vind je ook een oplossing waarbij je geen pistool nodig hebt.

Niet te vergeten extra's

Tot slot verkopen bepaalde fabrikanten ook voegtape en schuimbanden voor gegarandeerd mooie voegen, cutters om spuitmonden af te snijden, vervangtuitjes en doekjes om de handen en het materiaal na afloop te reinigen.

PRESENTATIE VOLGENS TOEPASSING

Om het overzicht te bewaren, ordenen fabrikanten hun producten meer en meer volgens de toepassing, al dan niet eerst binnen een grondstofgroep. Zeker in de doe-het-zelfzaken is dit aangewezen.Daarvoor bieden de merken rekken aan met kleurencodes per toepassing en productinfo. Deze presentatieconcepten worden volgens de fabrikanten het best niet vermengd, vanwege hun ingebakken logica. Staan er toch merken in één rek, dan worden ze het best elk aan een plank toegewezen. Om de klanten nog voort te helpen, bieden de merken mogelijk ook (online en mobiel bruikbare) kluswijzers, chatkanalen, een technische dienst, instructievideo's en eventueel een app. Aangevuld met opleidingen, zodat de eindgebruikers en winkelbedienden perfect op de hoogte zijn.

Beperk uw aantal merken

Om het productoverzicht eenvoudig te houden, hebt u beter ook niet te veel merken in huis, twee tot vier. Samen met de vertegenwoordigers stelt u een aanbod samen van kitten die snel in uw zaak roteren. Aangevuld met vooral voor professionele zaken een niet-voorradig plusgamma van extra varianten die u snel kunt bestellen. Zoals wel vaker biedt u de producten het best zowel in het rayon van lijm- en voegkitten aan, als bij de passende bouwmaterialen. Zeker in een doe-het-zelfzaak. Accessoires plaatst u beter ook aan de kassa, want die worden wel eens vergeten. Zo vertrekken uw klanten goed uitgerust, de eerste garantie voor perfect voegwerk.

VEELVOORKOMENDE KLANTENVRAGEN

In hun zoektocht naar advies hebben klanten veel vragen waarop het winkelpersoneel een gepast antwoord moet kunnen voorzien.

Hoe bewaar ik een koker?

Je dicht hem het best af met aluminiumpapier of door wat extra materiaal uit te spuiten aan het tuitje en dat te laten verharden. Eenmaal open, gaan de meeste producten een maand mee.

Waarom komt de nieuwe voeg los?

Mogelijk omdat ze vooraf niet voldoende gereinigd en ontvet is. Ook alle zeepresten moeten weg, want die schimmelen snel. De oude voeg verwijderen is niet met alle producten nodig.