naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - TOM DEJONGHE

WATERBESPARING HOT TOPIC BIJ KRANEN

Innovaties vooral naar ecologie, gebruiksgemak en design

Een Belg staat op zijn comfort. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de fabrikanten van waterkranen de laatste jaren veel innoveren. Bijvoorbeeld met kraanwerk dat koud blijft, flexibele sproeiers in de keuken, een slim gebruik van ledverlichting en
uiteraard waterbesparende oplossingen. Ook kranen met een elektronisch oog beginnen door te breken. Ecologie, gebruiksgemak en design staan centraal in de innovaties.


BADKAMER

Het spreekt voor zich dat fabrikanten voor deze ruimte heel wat kranen aanbieden. Bijvoorbeeld koudwaterkraantjes voor het toilet, die blijkbaar vooral in België een succesnummer zijn.


Eerst alleen koud

Daarnaast vind je voor de badkamer uiteraard wastafelkranen, die je in de muur bevestigt of op/naast de wastafel. De bediening verloopt meestal met één greep, die je naar links of rechts draait voor koud of warmer water. Daarnaast vind je tegenwoordig betaalbare kranen met een elektronisch oog, zoals we die kennen uit de wereld van de utiliteiten. Bij innovatieve modellen open je alleen de koudwatertoevoer als de hendel in de middenpositie staat. Voor warm water draai je hem naar links. Zo slaat de boiler niet nodeloos aan. Goed nieuws voor de energiefactuur en het leefmilieu.

Thermostatisch

We mogen natuurlijk ook de bad- en douchekranen niet vergeten. Meestal zijn ze thermostatisch, voor een makkelijke temperatuurinstelling. Vaak staan ze standaard ingesteld op 38 °C. Een exacte warmte valt mogelijk moeilijk te garanderen, want die hangt ook af van de boiler, de waterdruk en de buisdiameter.


Koude lichamen

Een douchekraan kan behoorlijk warm worden. Het is dus opletten geblazen, zeker met kinderen in de buurt. Gelukkig zijn er tegenwoordig modellen op de markt die koel blijven aan de buitenkant. Bijvoorbeeld omdat het water meteen vermengd wordt, vooraleer het in de kraan loopt. Of omdat het water door een dubbele leiding stroomt en dus niet meer in contact komt met de kraanwand.

Led

blablablaSommige fabrikanten pakken ook uit met ledverlichting in hun kranen. Bijvoorbeeld een keukenkraan met een ledlampje aan de uitloop, dat van kleur verandert volgens de watertemperatuur. Of douches met ledjes die na enkele minuten rood pulseren, om de douchetijd en het watergebruik te korten.


KEUKEN

Flexibele sproeiers

Populair zijn hier kranen met een uittrekbare en flexibele sproeier. Die is handig om groenten te reinigen of grote ketels te vullen. Bepaalde modellen vallen ook te bedienen met je arm of voet, zodat ze schoon blijven wanneer je handen vuil zijn.

Drink- en kokend water

In de hogere prijsklassen vind je keukenkranen die het leidingwater filteren, zodat het gegarandeerd drinkbaar is. Andere duurdere modellen leveren kokend water op. Ze zijn wel een hit in bijvoorbeeld het theedrinkende Groot-Brittannië.


ECOLOGISCH

We haalden het bij de ledverlichting al kort even aan: waterbesparing is een hot topic, voor het milieu en de portemonnee van je klanten. Alle fabrikanten hebben wel oplossingen om het waterdebiet van hun kranen te beperken, zonder aan comfort in te boeten.

Waterbesparing

Bekende debietbegrenzers zijn mousseurs/ straalbrekers. Ze worden meestal gecombineerd met een dichting die de waterstraal verdunt. Ook instelbare cartouches in het binnenwerk kunnen het debiet beperken. Ze leveren een kleine weerstand op, die je voelt wanneer je de kraan volledig open wilt draaien. Douchekranen zijn ook vaak uitgerust met een instelbare debietbegrenzer.

KLEUR!

Hoewel chroom en geborstelde look qua look de keuze bij uitstek blijven, zijn gekleurde kranen voorzichtig terug van weggeweest. Denk daarbij aan tinten als wit, goud en koper. Fabrikanten kunnen de kleuren vandaag ook slijtvaster aanbrengen. Niet langer met een laagje email, maar met poederlak.


Messing blijft meester

Qua materiaal blijven messing en andere legeringen heer en meester. Bij keukenkranen vind je ook modellen met een uitloop in zacht aanvoelend, zwart rubber. Dat is vooral een designkeuze.

A- vs. b- en c-merken

Natuurlijk zijn er altijd klanten die vooral op de prijs kopen. Op zich is dat geen issue: ook B- en C-merken bieden kwaliteit en nemen innovaties over van A-merken. Ze groeien naar elkaar toe. Belgen kiezen sowieso het meest voor mediummodellen met enig comfort, zeker voor thuis.

PRODUCTKENNIS CRUCIAAL

Om de modellen uit de hogere prijsklassen vlot te verkopen, is het cruciaal dat het winkelpersoneel de producten goed kent. Vandaar dat merken inzetten op doorgedreven opleidingen.


ACCESSOIRES

Vele fabrikanten verkopen ook toebehoren bij hun kranen. Niet alleen gereedschap om ze te reinigen, maar eventueel ook bijpassende zeeppompjes, handdoek- en wc-rolhouders of afvoerpluggen. Het spreekt voor zich dat je deze het best in de buurt van de kranen aanprijst.

VOORRAAD

Hoeveel stuks moet u per model in voorraad hebben? Meestal maar twee tot drie. Wel het hele jaar door, aangezien de verkoop constant is. Tenzij u een promoactie doet, dan neem je er het best wat meer in huis. Alle merken leveren trouwens snel bij, binnen een paar dagen al. Zo kunt u uw klanten altijd optimaal van dienst zijn.

TIPS

- Voor de goede werking van thermostatische kranen moet je ze elke twee weken volledig van koud naar warm draaien. Zo verwijder je de kalk en het vuil in de leidingen. Daarnaast moet je het binnenwerk van de kranen af en toe schoonmaken.

- Levert een nieuw geïnstalleerde kraan te weinig debiet op, dan is dit meestal omdat de leidingen niet gereinigd zijn. Zowel professionals als doe-het-zelvers vergeten dat wel eens.

- Een kraan monteren is niet eenvoudig. Bepaalde fabrikanten proberen de klant dan ook het leven makkelijker te maken met speciale bevestigingssystemen en met instructies op papier en in video's.