naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - JOSEFIEN DE BOCK

SOBERE ONTWERPEN SCOREN BIJ BADKAMERPORSELEIN

Focus op minimalistisch design voor een thuisgevoel in de badkamer

Wastafels worden uitgevoerd in diverse materialen, maar ook hier is wit een trendkleur

De badkamer is voor veel mensen een soort leefruimte geworden waar ze ontsnappen aan de stress van elke dag, net als de woonkamer. Ze willen zich volledig thuis voelen in een badkamer waarin alles mooi bij elkaar past. Vandaag is er steeds meer aandacht voor de inrichting van badkamers en voor badkamerporselein van topkwaliteit in een origineel design. Douches, baden, wastafels en toiletten bestaan in verschillende materialen, uitvoeringen, kleuren en prijsklassen. Wit en soberheid zijn duidelijke trends.

WIT, WITTER, WITST

In 2017 is de witte badkamer volledig terug van weggeweest. Witte badkamermeubels worden sporadisch gecombineerd met zwart of donkergrijs porselein, maar dit aantal is verwaarloosbaar, zeker in het doe-het-zelfsegment. Accentkleuren zoals donkergroen, diepblauw en chocoladebruin komen vooral voor in de badkamermeubels en -accessoires, niet in het porselein zelf. De trend richting minimalisme zet zich voort, wat blijkt uit de populariteit van baden, douches en wastafels in sobere ontwerpen, zonder al te veel tierlantijntjes. Ook matte uitvoeringen krijgen de voorkeur boven glanzende varianten.

Een vrijstaand bad ademt luxe uit; door plaatsgebrek kiezen de meeste mensen voor een compromis

BADEN

Een vrijstaand bad ademt luxe uit, net als een comfortabel duobad. Veel mensen zijn echter beperkt qua ruimte in hun badkamer, waardoor ze veelal kiezen voor een ligbad geplaatst tegen twee muren. De meest courante afmeting is 1,80 m x 80 cm. Met het oog op plaatsbesparing wordt er steeds meer voor een bad-douchecombinatie geopteerd, zodat men toch nog kan genieten van een warm bad. De meest gebruikte materialen voor baden zijn acryl en plaatstaal.

Acryl

Voordelen: licht en buigzaam, budgetvriendelijk, voelt warm aan.

Nadeel: gevoelig voor krassen en vlekken.

Geëmailleerd plaatstaal

Douchebakken worden steeds platter en gaan op inloopdouches lijken

Voordelen: sterk, duurzaam, krast niet.

Nadelen: voelt kouder aan dan acryl, en email kan afbrokkelen of breken wanneer er iets op valt.

DOUCHES

In nieuwe badkamers wordt vaak gekozen voor een inloopdouche, die in feite relatief eenvoudig te plaatsen is.In een bestaande badkamer vergt dit meer breekwerk, omdat de douche in de chape ingewerkt moet worden. Mensen die dit niet willen, kiezen voor een douchebak. De algemene trend is dat douchebakken platter en lager worden, waardoor ze qua look dichter bij inloopdouches aanleunen. Om die reden zijn rechthoekige bakken het meest in trek, maar ze zijn ook verkrijgbaar in vierkante of kwartronde vorm.

Tendensen

De meest populaire afmetingen zijn 90 cm x 90 cm, 90 cm x 120 cm en 90 cm x 140 cm. Acryl is het meest courante materiaal voor douches bij doe-het-zelvers. Daarnaast zijn er, net als bij de baden, douchebakken in sterkere (en duurdere) materialen zoals geëmailleerd staal en composiet. Wit is de standaardkleur voor douchebakken. Er is een lichte opmars van crème- en granietkleur, alsook van de natuursteen- of houtlook (bv. marmer, leisteen, hout …). In lijn met de minimalistische trend zijn strakke douches met een subtiel ingewerkte afvoergarnituur erg populair.

WASTAFELS

Vrijstaande lavabo's moeten het onderspit delven voor opbouw- en inbouwwastafels op badkamermeubels

Vrijstaande lavabo's moeten het onderspit delven voor opbouw- en inbouwwastafels op badkamermeubels. Verschillende vormen zijn mogelijk. Vandaag zijn rechthoekige modellen erg in trek, bij voorkeur met fijne randen. Het is een trend dat er naast en rond de wastafel meer ruimte voor allerlei accessoires voorzien wordt.

VOLLEDIG PAKKET AANBIEDEN

  • Het is goed om aan uw klanten een volledig pakket aan te bieden voor de badkamer. Zo kunnen ze bij u terecht voor alles wat ze nodig hebben. Voorzie dus zeker ook de nodige accessoires en ander toebehoren in uw winkel.
  • Het materiaal bij uitstek is porselein. Het is niet het meest 'strakke' materiaal, maar het is onderhouds- en budgetvriendelijk.
  • Wastafels in composiet en staalplaat zijn steviger, strakker en ook iets duurder.
  • Ook synthetische materialen komen voor, zoals polybeton. Dit materiaal leent zich erg goed voor de strakke vormen die vandaag uitermate 'in' zijn in badkamerland. Het is echter gevoeliger aan scheuren en barstjes.
  • Een wastafel in natuursteen geeft een warme en rustieke uitstraling aan de badkamer, maar komt in het DIY-segment zelden voor.

Materialen

Waskommen worden uitgevoerd in diverse materialen. Het materiaal bij uitstek is porselein. Het is niet het meest 'strakke' materiaal, maar is wel onderhouds- en budgetvriendelijk. Wastafels in composiet en staalplaat zijn steviger, strakker en ook iets duurder. Ook synthetische materialen komen voor, zoals polybeton. Dit materiaal leent zich goed voor de strakke vormen die vandaag uitermate 'in' zijn in badkamerland. Het is echter gevoeliger voor scheuren en barstjes. Een wastafel in natuursteen geeft een warme en rustieke uitstraling aan de badkamer, maar komt in het doe-het-zelfsegment zelden voor.

De verdeling hangtoiletten vrijstaande toiletten is vandaag 40% - 60%, maar hangtoiletten zijn in opmars

TOILETTEN

Hangtoiletten zijn erg in trek door hun strakheid. De verdeling hangtoiletten
vrijstaande toiletten is vandaag 40%
60%, maar er wordt verwacht dat het aandeel hangtoiletten nog zal toenemen. In onze buurlanden is dat al het geval.

Spoelrandloos

Dé badkamertrend van 2017 is het spoelrandloze toilet. Dit toilet biedt niet alleen meer hygiëne, maar voldoet ook aan de vraag van veel mensen naar onderhoudsvriendelijke producten. Door het open design is elke hoek van de toiletpot goed bereikbaar, waardoor hij snel en grondig schoongemaakt wordt. Urinoirs worden niet verkocht in de doe-het-zelfsector. Ook bidets gaan nog nauwelijks over de toonbank in ons land.

Douche-wc

In plaats daarvan is de douche-wc, die zorgt voor een aangename reiniging na het toiletbezoek, in opmars. Voorlopig beperkt de populariteit zich hoofdzakelijk tot de horeca en een iets kapitaalkrachtigere particuliere doelgroep. Het is immers een dure investering, er is elektriciteit nodig in het toilet én de installatie vergt enige voorkennis. Maar de douche-wc beschikt over veel potentieel en verwacht wordt dat er snel goedkopere, eenvoudigere afgeleiden zullen ontstaan, meer gericht op de particuliere markt.

De trend richting minimalisme zet zich voort

VERKOOPONDERSTEUNING

De aanbieders voorzien u van het nodige POS-materiaal zoals flyers, folders, displays, video's … Het is vooral belangrijk dat u uw klanten het verschil laat zien
en bij voorkeur ook laat voelen
tussen verschillende materialen. Ook hiervoor kunt u rekenen op de aanbieders voor specifieke winkelopstellingen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in uw winkel kijken ze met u mee hoe de producten het best in de kijker worden geplaatst voor een zo goed mogelijke verkoop.

Met dank aan Allibert, Beko, Calodar en Van Marcke