naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - JONAS VERHOEST

De applicaties zijn steeds overzichtelijk samengesteld en eenvoudig te hanteren

MARKT KLAAR VOOR SMARTHOMETREND

Doe-het-zelfwinkels kunnen een adviserende rol innemen

Smart Home is bezig aan een opmars op de Belgische markt. Met de verscheidene systemen kunnen verschillende huishoudapparaten centraal worden bediend met behulp van een applicatie op smartphone of tablet. Voor het grote publiek is Connected Home voorlopig onbekend terrein. Als doe-het-zelfzaak kunt u echter mee surfen op het succes van deze nieuwe tendens. De systemen zijn eenvoudig, toegankelijk en, niet onbelangrijk, door de particulier zelf te installeren.

CONNECTED HOME EN SMART HOME

Smarthometoestellen zijn 'slimme apparaten' die kunnen connecteren met internet of een wifiverbinding. Connected Home omschrijft het geheel van de softwarepakketten die ervoor zorgen dat de 'Smart Home devices' in het huis verbonden zijn met een smartphone of tablet. Zo kunnen huiselijke zaken vanop afstand worden gereguleerd.

Niet gelijk aan domotica

De nadelen van domotica zijn de hoge installatiekosten en het gebruik van kabels. Die vallen weg met de komst van de moderne mobiele apparatuur. Kabels zijn niet meer nodig, en de installatie van bedieningstechnieken via applicaties wordt steeds eenvoudiger.

Grote spelers

Heel wat merken timmeren flink aan de weg als het gaat over huizen slimmer maken. Dat Connected Home steeds belangrijker wordt, blijkt ook uit de aanwezigheid van enkele grote spelers. Google, Samsung, Philips en Amazon zijn merken die zich meer en meer op de markt profileren met elk een eigen concept. Ook fabrikanten in o.a. de verlichtings-, alarm-, sanitaire, keuken- of tuinsector brengen 'slimme' producten op de markt die via een applicatie te bedienen zijn.

Bij een lek van een huishoudapparaat krijgt de beheerder een melding

MEERWAARDE

Veiligheid en wooncomfort

Smarthomesystemen hebben een grote meerwaarde inzake wooncomfort en veiligheid. Veiligheidscamera's kunnen vanop een afstand worden gemonitord, of bij een rookmelding of een sanitair lek krijgt men een mobiele waarschuwing zodat er tijdig ingegrepen kan worden. De mogelijkheden zijn enorm, en zijn voor de gebruiker heel erg praktisch. Zo controleren verschillende systemen ook of de verwarming, de elektrische apparaten en de verlichting worden uitgeschakeld wanneer de woning wordt verlaten. Daardoor daalt het verbruik en wordt er bespaard op de energierekening.

Rol van de retailer

De retailer kan hierin een adviserende rol spelen. Momenteel is er bij de particulier nog heel weinig bekend over de verschillende mogelijkheden. Via de deskundigheid van het personeel kan de doe-het-zelfzaak een meerwaarde gaan creëren. De algemene opinie is dat Connected Home erg duur en moeilijk zelf te installeren is. De meeste systemen zijn echter te installeren zonder dat er een vakman aan te pas komt. Om het als doe-het-zelfwinkel aanschouwelijk te maken, kunnen er demonstraties worden gepland die laten zien hoe eenvoudig de installatie is, wat de verschillende voordelen zijn en wat de kosten zijn voor dergelijke installaties.

NOG NIET OP PUNT

Veel verschillende protocollen

Veel keukentoestellen kunnen worden aangesloten, waardoor het wooncomfort aanzienlijk stijgt

Tal van apparaten kunnen worden aangesloten op de systemen, op voorwaarde dat de apparaten 'slim' zijn. Dat kan gaan van zonwering naar poorten tot alarmsystemen, ja, zelfs een oven. Momenteel werken veel fabrikanten met een eigen protocol, waarbij alleen het huismerk connectie kan maken met de eigen applicaties. Steeds frequenter maken fabrikanten de apparaten geschikt voor open platformen. Er zal met andere woorden in huishoudapparaten met netwerkverbinding geïnvesteerd kunnen worden zonder steeds hetzelfde merk te hoeven kopen. Een evolutie die in de kaart speelt van aanbieders van verschillende merken. Er zijn al enkele toepassingen beschikbaar die merkoverschrijdend te werk gaan.

Home connect app

De Home Connect app is een app van de BSH Home Appliance Group, waaronder merken zoals Bosch en Siemens vallen. Home Connect is een van de open platformen, en dus kunnen ook andere merken aansluiten bij deze app. Zo kan bijvoorbeeld Google Nest aanhaken, maar ook andere energie-en zonnepanelenleveranciers kunnen toetreden.

Trust smart home

Ook het systeem Smart Home van Trust werkt al deels voor verschillende merken. Dat kan via een gewone afstandsbediening die enkel op beperkte afstanden werkt of de Trust Smart Home applicatie.

Starterspakketten

Starterspakketten zijn samengesteld uit een aantal producten die verbonden kunnen worden met een Connected Home systeem. Als retailer kunt u er ook voor kiezen om zelf een pakket samen te stellen met producten waarvan u denkt dat ze meer nut hebben voor uw doelpubliek. Dat kan via één bepaalde fabrikant en verdeler, maar in de toekomst ook merkoverschrijdend.

Omdat alles op een afstand gemonitord kan worden, kan het verbruik afnemen

RISICO'S

Het is ook belangrijk om stil te staan bij de risico's van de systemen. Wat gaat er gebeuren met al die beschikbare data? Wie krijgt toegang en hoe kunnen we onze systemen en apparaten beveiligen? De vraag is of er in de toekomst nog apparaten beschikbaar zullen zijn die niet aangesloten kunnen worden. Met de komst van de grote spelers zal het gebruik ervan alleen nog gaan vereenvoudigen.

Er zijn dus een paar aandachtspunten waarmee u de klant kunt behoeden voor problemen:

  • bekijk de reputatie en beveiligingsfuncties van het apparaat;
  • geef mee dat het gebruik van unieke wachtwoorden belangrijk is;
  • de klant past de privacy-instellingen aan naar eigen behoefte;
  • schakel slimme apparaten of functies van de apparaten uit wanneer die niet worden gebruikt;
  • software-updates dienen altijd uitgevoerd te worden.

TOEKOMST

Het is wachten tot concurrerende bedrijven gedwongen worden om samen te werken voor bepaalde Connected Home toepassingen. Volgens cijfergegevens van GfK België vindt 71% van de Belgische consumenten het idee van een slimme woning interessant tot zeer interessant. Er bestaat geen twijfel over dat er in de nabije toekomst een markt is voor apparaten en systemen voor Connected Home. 

Met dank aan CCIV, Eglo, Honeywell, Legrand, Trust