naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - TOM DEJONGHE

DOE-HET-ZELVER GROOTSTE KLANT VOOR TECHNISCHE SPRAYS

Specifieke spray naast de producten, universele spray aan de kassa

Technische sprays zijn zeer makkelijk te gebruiken. Bovendien is het aanbod erg breed, met tientallen producten om te smeren, te reinigen of te beschermen, maar ook met multisprays, die voor vele doeleinden geschikt zijn. De formules verbeteren steeds meer, net als de verpakkingen, met bijvoorbeeld aanpasbare spuitkoppen..

SMEREN

Kruipolie

Met kruipolie smeert u moeilijk toegankelijke onderdelen het product kruipt er letterlijk in. Ook kunt u er vaste bouten en vijzen mee lossen. Met een extra oplossing valt dit proces te versnellen.

Ptfe en siliconen

Middelen gebaseerd op PTFE en siliconen smeren beide prima zonder vettig te zijn en vlekken te maken. Het eerste type kan tegen hogere temperaturen en meer wrijving. De tweede soort drijft dan weer beter water af, en is dus ideaal voor vochtgevoelige toepassingen zoals sommige sloten, rubber en kunststof.

Vaseline

Door hun kleefkracht zijn vaselinesprays aangewezen voor snel bewegende onderdelen, maar trekken ze ook vuil aan. Ze zijn dus enkel te gebruiken in een propere omgeving. Moet een toepassing stofvrij blijven, dan kiest uw klant het best voor een droogsmeermiddel dat niet kleeft.

Het aanbod sprays is bijzonder breed

REINIGERS/BESCHERMERS

In deze categorie zijn er zowel oplossingen voor precisiereiniging van pakweg een toetsenbord, als voor het verwijderen van lijm-, kit- en verfresten, maar ook voor het schoonmaken en beschermen van textiel, het reinigen van roestvrij staal, banden, geoxideerde elektrische contacten, graffiti en autoremmen, het ontdooien van autoruiten enzovoort.

Schuimreiniger

Interessant is ook een schuimreiniger, waarmee u tal van gevoelige oppervlakten kunt schoonmaken. Het gespoten schuim loopt niet af, ideaal om vlekken op bijvoorbeeld glas te verwijderen.

VERKOOP MEER DOOR TE WIJZEN OP BELANG VAN ONDERHOUD

Gereedschap en machines goed onderhouden, kan op lange termijn heel wat kosten besparen. Door uw klanten daarop te wijzen, verkoopt u ongetwijfeld meer sprays. Zo behandelen ze straks, na de zomer, hun tuingereedschap, compressoren enz. het best met een vocht- en stofwerende spray.

SPECIALE PRODUCTEN

Antiroest

Verschillende sprays werken al tegen roest, maar daarnaast bestaan er ook specifieke antiroestsprays. Ofwel zijn het verven die ook anticorrosief werken, ofwel gaat het om een middel dat een film aanlegt die roest vermijdt, omzet of verwijdert.

Verven

Ook verf vindt u uiteraard in spuitbussen, zowel de gangbare RAL-kleuren in acryl, als speciale verven om tijdelijk te markeren, om parkeerplaatsen aan te brengen of om te retoucheren.

In de winkel worden de sprays steevast per toepassing gegroepeerd

Lasspecialisaties

Wie last, gebruikt soms antispatspray om wegspringende vonken en dus vlekken te vermijden. Of een zinkspray, die de galvanisatie aan een snijvlak herstelt, met een mat of blinkend aanzien, zodat het metaal daar niet roest.

Antimarterspray

Zoals de naam al doet vermoeden, houdt deze spray marters weg van bijvoorbeeld autoleidingen en -bekabeling, die ze wel eens durven door te knagen.

Lijmspray

Ook lijm in sprays vindt u in de winkelrekken, om tal van materialen zoals zachte en akoestische isolatie, bouwfolies en dampschermen direct te verlijmen. Ze hebben een zeer lange open tijd van pakweg vier uur.

Fietsen

Heel wat fabrikanten brengen ook een specifiek aanbod voor het onderhouden en smeren van fietsen op de markt.

UNIVERSELE SPRAYS

Wil uw klant waarschijnlijk veeleer een doe-het-zelver niet voor elke toepassing een specifiek product aankopen, dan kan hij een multifunctionele spray kiezen die voor verschillende doeleinden geschikt is. Volgens de meeste fabrikanten kunnen hun multisprays elke klusgoed aan. Sommige verkopen zelfs enkel zulke producten. Toch blijven specifieke sprays nodig, omdat ze nu eenmaal soms als enige de juiste bestanddelen voor bepaalde toepassingen bevatten.

Weinig verschil tussen pro en diy

Qua kwaliteit lopen de productlijnen voor doe-het-zelvers en professionals redelijk gelijk. Met eventueel wat toegevingen voor de DIY'er, omdat hij meer naar de prijs kijkt. Die kost volgt trouwens de petroleumprijzen, aangezien de bestanddelen daar vaak derivaten van zijn.

INNOVATIES

Alle fabrikanten sleutelden de voorbije jaren aan hun formules, om de werking nog te verbeteren of omdat de wetgever het gebruik van bepaalde stoffen aan banden legt.

Aanpasbare spuitkoppen

Met een aanpasbare spuitkop worden de producten veel gebruiksvriendelijker

Ook de bussen worden nog gebruiksvriendelijker, bijvoorbeeld met een spuitkop waarvan u de richting en breedte van de straal kunt aanpassen, bijvoorbeeld bij multisprays voor DIY'ers. Of een kop met een rietje, zoals voor het smeren van kettingen. Andere fabrikanten perfectioneren de spuitkop per specifiek product.

In alle richtingen bruikbaar

Daarnaast vindt u 360°-bussen, die u in alle richtingen kunt gebruiken, niet langer alleen rechtopstaand. Dat is handig voor het behandelen van moeilijk bereikbare locaties, bijvoorbeeld onderaan een auto.

De meeste merken verkiezen dat u hun aanbod samenhoudt, omwille van de ingebouwde logica.

Opkomst van co2 als drijfgas

CO2 als drijfgas heeft het voordeel dat er niet zoveel van nodig is, en een verpakking dus meer werkzame stof kan bevatten. Het is ook niet ontvlambaar

Heel wat fabrikanten kiezen ervoor om bij een selectie van producten CO2 als drijfgas te gebruiken. Voordelig is dat een spray zo meer werkzame stof kan bevatten, aangezien er minder van het gas nodig is. Nog een grote troef: CO2 is op zich niet ontvlambaar.

VEEL OF WEINIG VOORRAAD

Sprays verkopen meestal minder snel, aangezien ze jaren meegaan. Daarom kunnen fabrikanten kleine hoeveelheden leveren, maar dan zeer vlot. U moet immers wel steeds voldoende voorraad hebben, want uw klant zal niet wachten op een bestelling. Multisprays verkopen het meest, dus daarvan neemt u het best een groter pallet op stock.

Crossselling

Sprays biedt u idealiter zowel centraal als bij de bijbehorende toepassingen aan. Zo verkoopt u de producten meer en maakt u klanten beter wegwijs in het brede aanbod. Plaats de multispray ook aan de kassa, als een reminder. Voor deze decentrale verkoop verpakken fabrikanten hun product in kleinere hoeveelheden.

PRESENTATIE

De meeste merken verkiezen dat u hun aanbod samenhoudt, omwille van de ingebouwde logica. Vaak bieden ze zelfs een concept op 1 meter. Daarnaast voorzien ze ook in displays voor cross- of counterselling. De sprays worden steevast per toepassing gepresenteerd, meestal volgens een kleurencode. Verkoopt het merk vooral een multispray, dan communiceert het veelal vanuit zijn identiteit. Allemaal bieden de fabrikanten folders en duidelijke etiketten. Sommige zetten zelfs video en een spraywijzer in, op papier of online. 

Met dank aan Bostik, CRC Industries, Den Braven Benelux, DL Chemicals, HG, Marly, MoTip, Service Best International, Rectavit, Rust-Oleum Netherlands, Soudal, TEC7, WD-40