naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - TOM DEJONGHE

ACCU- EN ROBOTGRASMAAIERS RUKKEN OP, MAAR BENZINE HOUDT STAND

Credo blijft: de juiste maaier voor de juiste tuin

De laatste jaren zijn de accumaaiers aan een opmars bezig. Ze zijn immers stil en vergen minder onderhoud. Hun maaicapaciteit neemt ook toe en ze passen beter bij de moderne, kleine tuin. Daarnaast winnen robotmaaiers aan succes, maar minder snel, wegens het prijskaartje. Maar ook de benzinemaaier houdt stand, als krachtige oplossing voor grote tuinen. Alle types komen dan ook nog steeds met nieuwigheden op de markt, want voor elk van hen bestaan er nog een tuin, een budget en een klant.

PRAKTISCHE TIPS

  • Mulching: kiest uw klant hiervoor, dan is het belangrijk dat hij het gras één keer per jaar verlucht.
  • Onderhoud: een robot- of benzinemaaier moet jaarlijks binnen voor een onderhoud of om de software te updaten.
  • Benzine: uw klant gebruikt het best synthetische benzine. Daardoor gaat de machine immers langer mee.

ACCUMAAIERS

Accumaaiers boeken vandaag heel wat succes. Ze zijn stil, vergen minder onderhoud, maar hun maaicapaciteit is wel nog beperkter.

Steeds betere accu's

Dat laatste issue speelt tegenwoordig al veel minder. Ten eerste omdat de tuinen kleiner worden. Maar ook omdat de batterijen jaar na jaar steeds grotere oppervlakken aankunnen. Met een volgeladen batterij van 18 V en 5 ampère-uur maai je vandaag 130 tot 450 m². Maar er zijn ook al modellen voor 600 à 700 m², met twee batterijen van 18 V of één accu met een hogere voltage (bv. 80 V) en/of ampère-uurwaarde (bv. 5).

Sneller opgeladen

De accu opladen lukt alsmaar sneller, bv. in anderhalf tot twee uur tijd voor een grote batterij van 40 V. Bovendien knabbelen tussentijdse laadbeurten niet meer aan de kracht van de accu, dankzij de lithium-iontechnologie.

ROBOTMAAIERS

Ook deze toestellen winnen aan marktaandeel, maar minder snel dan de accumaaiers. Ze vergen immers nog meer budget, hoewel hun prijzen zakken. Deze toestellen maaien bijzonder efficiënt. Ze zijn momenteel geschikt voor gazons van 250 over 1.600 tot wel 4.000-5.000 m².

Connectiviteit

Nieuw is dat men de modernste modellen vanaf afstand kan besturen of opvolgen via een app. Bijvoorbeeld om de robot aan of uit te zetten of om een storing te checken.

Intelligente machines

Recente robotmaaiers bepalen mogelijk ook zelf wanneer ze het best maaien, bijvoorbeeld volgens de weersomstandigheden of naargelang van de intensiteit waarmee het gras groeit.

BENZINEMAAIERS

Ondanks de opkomst van accumaaiers en robots verkopen benzinegrasmaaiers nog steeds goed. Ze blijven immers nog altijd de beste oplossing voor echt grote tuinen, dankzij hun kracht. Ook deze specifieke toestellen kennen nog een heleboel innovaties.

Mesrem

Zo vind je vandaag benzinemaaiers op de markt waarvan het mes kan stoppen, terwijl de motor voortdraait. Dan hoef je de machine niet opnieuw te starten wanneer je iets van onder het maaidek wilt halen of de opvangbak wenst te legen.

Ecologische vooruitgang

Verder ontwikkelen fabrikanten steeds zuinigere en dus milieuvriendelijkere benzinemotoren.

MAAIBREEDTES

Aangezien de batterijen van accumodellen krachtiger worden, stijgt ook hun maaibreedte, tot wel 47, 48 of volgend jaar 53 cm. Algemeen bieden grasmaaiers breedtes van een 32-34 cm over 37-40 cm en 46-48 cm tot zelfs 50, 51 of 56 cm. Veel evolueren doen ze echter niet meer.

POPULAIRE EXTRA'S

Mulchingkits

Echt nieuw zijn deze niet, maar ze worden wel populairder. De kits snijden het gras zeer fijn en bemesten het gazon ermee. Het gras blijft niet liggen als je geregeld maait.

Compact opbergen

Verschillende grasmaaiers zijn, ongeacht hun aandrijving, bijzonder compact op te bergen, door ze dubbel te plooien.

HOE STELT U EEN IDEAAL ASSORTIMENT SAMEN?

Eerst kiest u de types die u wilt verkopen: accu, elektrisch … Weet daarbij dat u benzinemodellen het best alleen aan de man brengt als u het onderhoud en herstel kunt verzekeren. Ook robotmaaiers vergen begeleiding, voor een juist gebruik. Doe-het-zelfzaken bieden eerder een beperkt aanbod van (kleinere) elektrische, accu- en robotmodellen. Tuincentra en dealers gaan voor meer modellen, grotere ook, vaak inclusief benzineaandrijving. Ze bieden doorgaans ook meer maaibreedtes.

Aangepast aan de regio

Vervolgens stemt u de selectie af op uw regio. Zo zult u in de stad vooral kleinere maaibreedtes verkopen, op het platteland eerder grotere.

Maak wel altijd upselling mogelijk

Voorzie steeds in een instapmodel, bijvoorbeeld een accumaaier van 32 cm, en vul het aan met bredere of krachtigere modellen, als beter (duurder) alternatief.

PRESENTATIE

Heeft u voldoende showplaats, dan stalt u minimaal één courante maaibreedte per aandrijving uit, in de doe-het-zelfzaak eventueel op een middenplein. De andere maten plaatst u in rekken.

Creatief met ruimte

Voor wie weinig showruimte heeft, bestaan er rekken waarmee je toestellen boven elkaar kunt aanprijzen. Om de aandacht te trekken, richt u de locatie het best in met POS-materiaal. Sommige fabrikanten werken zelfs aan shop-in-shops.

Demo van een robotmaaier

Een robotmaaier zet u het best aan het werk op een stukje grasland, aangevuld met folders of eventueel een video over zijn werking.

Accessoires in de buurt

Het toebehoren, vooral voor benzine- en robotmaaiers, hou je logischerwijs het best in de buurt van de maaiers, in een apart rek of eventueel zelfs in een speciale display.

Volgens het seizoen

Bij dealers nemen grasmachines altijd een prominente plaats in. Maar ook andere zaken doen er zeker goed aan de toestellen meer centraal te plaatsen tijdens de drukke verkoopperiode in het voorjaar en eventueel het najaar.

VOORRAAD NIET TE GROOT

Zorg dat u steeds één à twee exemplaren per model in stock hebt, tenzij u een speciale actie voert.

Sla de machines eveneens op tijd in, voor het gras begint te groeien, gedurende de voordelige voorseizoensacties.

CRUCIALE ROL VAN VERKOPER

Hoewel de consument zich veel meer zelf informeert via het internet, blijft de vakkennis van de verkoper belangrijk voor een optimale keuze.

Opleidingen

Gespecialiseerde dealers en tuincentra hebben vaak al heel wat knowhow in huis. Maar ook doe-het-zelfzaken kunnen hierin investeren, zodat hun mensen zeker de nodige basiskennis bezitten. De fabrikanten organiseren immers regelmatig trainingen.

Stel de juiste vragen

Belangrijk: wat is het budget? Maar ook: is de tuin vlak of steil, heeft de machine dus weinig of veel kracht nodig? Is het gazon groot met slechts enkele obstakels en is het dus geschikt voor een bredere maaier? Of is de tuin kleiner en nauwer, en raadt u dus beter een compact exemplaar aan?

Wil uw klant een robot laten maaien, check dan of zijn tuin niet te groot is en of het gazon niet te veel kuilen bevat.

Bij benzine: belang van hersteldienst

Vele dealers staan zelf in voor het herstel van grasmaaiers. Zeker wie een benzinemodel wil kopen, vindt deze service belangrijk. Fabrikanten herstellen soms ook, maar eerder voor doe-het-zelfzaken en tuincentra. Of ze bieden technische ondersteuning aan dealers. Soms wordt een kapotte maaier opgepikt, zelfs bij de consument thuis. In andere gevallen verzendt de retailer het toestel naar de fabrikant.