naar top
Menu
Logo Print
20/11/2017 - JONAS VERHOEST

PANEELZAGEN WORDEN COMPACTER EN VEILIGER

Gebruiksintensiteit en type materiaal zijn cruciaal voor de keuze

 

Kiezen voor een horizontale, verticale paneelzaag of opdeelzaag is niet altijd eenvoudig. De belangrijkste parameters bij de keuze van een zaagmachine zijn de materiaalsoorten en de bewerkingen die uitgevoerd moeten worden. Naast de traditionele types paneelzagen is nesting steeds meer aan een opmars bezig. Nesting is een techniek waarbij het hout gefreesd wordt en niet verzaagd.


SOORTEN PANEELZAGEN

De verschillende paneelzagen kunnen grosso modo opgedeeld worden in drie verschillende groepen: de verticale en horizontale paneelzagen en de opdeelzaag. Daarnaast is het nestingsysteem aan een opmars bezig.


VERTICALE PANEELZAGEN

Dit soort paneelzaag is perfect voor een zaak met een geringe oppervlakte voor de houtafdeling. Met deze paneelzaag kunnen grote formaten perfect worden verzaagd. Doordat de machine meteen startklaar is, kunnen ook kleinere opdrachten heel snel uitgevoerd worden. Platen met een lengte van bijvoorbeeld 6 meter zijn geen enkel probleem voor een verticale paneelzaag. Doorgaans worden panelen tot ongeveer 3.500 mm verzaagd met deze paneelzagen. Bepaalde fabrikanten garanderen een ultieme precisie van 1/10 mm per meter zaaglengte. Dit komt doordat het kader van de zaag uit één stuk is gelast, wat de stabiliteit van de zaag bevordert. Voor de aankoop van een verticale paneelzaag mag er een budget worden uitgetrokken van 8.000 en 18.000 euro. De prijs van gestuurde machines kan oplopen tot 50.000 euro. Het nadeel van de machine is dat er niet onder een hoek gewerkt kan worden en er geen schuine sneden bekomen kunnen worden.


HORIZONTALE PANEELZAGEN

Een horizontale paneelzaag wordt voornamelijk gebruikt voor het zagen van platen en massieve balken onder allerhande hoeken, schuinte of verstek. Praktisch alle bewerkingen kunnen uitgevoerd worden met een horizontale paneelzaag. Het grote nadeel van deze paneelzaag is dat ze heel veel plaats in beslag neemt. Dit type is geschikt voor alle platen tot formaten van 5.100 op 2.100 mm. Standaard is dat tot ongeveer 3.800 mm, met een rolwagen tot 4.200 mm.

De machines kosten van 6.000 euro tot 30.000 euro, de doorsneeprijs varieert van 10.000 tot 20.000 euro.


OPDEELZAGEN

Als er veel verzaagd moet worden in grote hoeveelheden, dan is een opdeelzaag aan te raden. Een opdeelzaag in combinatie met een platenmagazijn is de ideale oplossing voor doe-het-zelfzaken die intensief bezig zijn met schrijnwerk. Een instapopdeelzaag kan het zaagwerk van drie formaatzagen aan. Wanneer er voldoende plaats is voorzien, dan is een opdeelzaag de beste oplossing voor het zagen van plaatmateriaal.


NIEUW OP DE MARKT: NESTING

Sinds enkele jaren is er een nieuwe verzaagtechniek op de markt: nesting. De techniek werd uitgedokterd door CNC-machinefabrikanten voor houtbewerking. Hier wordt er niet verzaagd, maar gefreesd uit één grote plaat. De computer kiest de beste indeling op het plaatmateriaal, waardoor er zeer weinig afvalmateriaal is.

Door in een nestingmachine te investeren, is een opdeelzaag niet langer noodzakelijk. Daarnaast neemt een nestingmachine een pak minder plaats in beslag dan een opdeelzaag. Een nestingsysteem is verkrijgbaar voor ongeveer 60.000 euro.


INNOVATIES

Fabrikanten evolueren mee met de tijd en blijven paneelzagen innoveren. Vooral veiligheid en ergonomie blijken erg belangrijk te worden in dit segment.


Veiligheid

Algemene veiligheid is in houtateliers erg belangrijk geworden. Vele zagen worden uitgerust met een veiligheid waarbij de zaag wegduikt bij een aanraking, waardoor ongevallen met blijvende letsels worden uitgesloten.


Ergonomie

Op dit moment worden gestuurde paneelzagen hoog aangeprezen vanwege hun ergonomisch eenvoudige hantering. In het algemeen is het design van de huidige generatie machines dusdanig ontwikkeld dat de klant van alle gebruiksgemak voorzien is. Zo worden bedieningsknoppen, zwenkbare bedieningspanelen ... op de correcte hoogtes geplaatst.

De demonteerbare onderdelen worden tevens steeds zo licht mogelijk en montagevriendelijk ontworpen.

Hierbij worden steeds de normen van de veiligheid gerespecteerd. Verder zorgen gestuurde parallelgelidden en verplaatsbare touchscreens voor minder tijdverlies en minder verplaatsing van de operator rond de machine.


Optimalisatieprogramma

Bij opdeelzagen voert de machine zelf de berekeningen uit met behulp van een optimalisatieprogramma.

Op die manier wordt de plaat optimaal gebruikt met zo weinig mogelijk verlies. Het programma kan gelinkt worden aan het stockbeheer en de latere prijscalculatie. Daarnaast kan de verdere bewerking meegegeven worden met een etiket, waardoor de operator weet welke bewerkingen er na het zaagwerk nog moeten gebeuren.


Stofafzuiging

Bepaalde verticale paneelzagen zijn uitgerust met een gesloten houten kader, waarbij er zich zowel op de zuiggroep als op het kader een zuigmond bevindt.

Het geïntegreerde afzuigprincipe TRK maakt een stofgrenswaarde ver onder de 1 mg/m³ mogelijk. Daarnaast is het dankzij sommige mobiele 'zuivere lucht'-afzuigingen niet meer nodig om de afgezogen lucht naar buiten af te voeren.

Een speciale filter (maximaal reststofgehalte: 0,1 mg/m³) zorgt er hierbij voor dat enerzijds het atelier of de verkoopruimte stofvrij gehouden wordt, en die biedt anderzijds de kans om gevoelig op energie te kunnen besparen. Daarbij is er zelfs een automatische filterreiniging mogelijk.


Ook zaagkappen

Nieuw zijn de overhangende zaagkappen. Aansluitend aan de zaagkap is er een ronde buis bevestigd, wat zorgt voor een onmiddellijke stofafzuiging. Hierdoor is de afstand korter en het zuigoppervlak groter. ?