naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - JOSEFIEN DE BOCK

TOILETZITTINGEN EVOLUEREN NAAR VERHOOGD COMFORT

hangtoilet

Witte, strakke zittingen blijven het populairst, met focus op extra comfort

We spenderen heel wat tijd op het toilet: gemiddeld vijftig minuten per week, wat neerkomt op zo'n 43 uur per jaar. Velen beschouwen een toiletbezoek als een echt ontspanningsmoment, waarbij comfort van groot belang is. Hierbij gaat veel aandacht uit naar de juiste wc-bril. Moderne, cleane toiletzittingen in het wit vieren vandaag hoogtij. Veel vernieuwingen richten zich bovendien op extra comfort, zoals verhoogde of verkleinde closetzittingen of wc-brillen met geïntegreerde verlichting.

ONTSPANNING

wit toilet

Voor heel wat mensen betekent een toiletbezoek een echt ontspanningsmoment. Ze lezen er een magazine of de krant. Met de opkomst van smartphones en tablets is de tijd die we er doorbrengen zelfs nog gestegen. We versturen zelfs e-mails tijdens ons wc-bezoek. Dat verklaart waarom de tijd die we in het kleinste kamertje doorbrengen wekelijks zo'n vijftig minuten alleen maar stijgt.

Wit, witter, witst

Mensen willen zich comfortabel voelen in hun toiletruimte en verlangen dat de inrichting zoveel mogelijk in lijn ligt met de rest van hun interieur. Strakke woningen in koele, neutrale kleuren zijn vandaag razend populair. Dat vertaalt zich ook in de toiletruimte, waar witte zittingen al een hele tijd de boventoon voeren. De fabrikanten bieden ook andere kleuren aan (zwart, grijs, taupe, fellere kleuren), maar die vertegenwoordigen slechts een minimaal deel van de verkoop. Wit, witter, witst is echt wel de boodschap! Dunne, fijne toiletzittingen zijn ook erg populair.

250px

Subtiele prints en designs

Door de voorkeur voor een cleane, sobere toiletruimte zou men verwachten dat de populariteit van wc-zittingen met een print keldert. Volgens de fabrikanten blijven de mensen echter ook deze producten kopen, weliswaar in mindere mate. Ze worden gekocht door mensen die een persoonlijke touch aan het kleinste kamertje willen geven, meestal op korte termijn. De prints zijn soms kleurrijk en zeer 'aanwezig', maar evengoed zijn er subtiele designs op de markt met bijvoorbeeld stofstructuren of natuurlijke dessins.

Hout en kunsthars

Toiletzittingen zijn in diverse materialen verkrijgbaar. De meest gebruikte materialen zijn geperst hout en kunsthars. Geperst, gelakt hout is stevig en krasvrij. Het grote voordeel van hout is dat het een warm materiaal is, wat comfortabel is wanneer men erop plaatsneemt. Thermodur en Duroplast zijn duurzame, onderhoudsvriendelijke kunstharsen die zich eveneens perfect lenen voor stevige toiletzittingen in diverse vormen.

stevige toiletbril

Softclose en quickrelease

Softclosetoiletzittingen, die zacht en geruisloos sluiten, zijn vandaag min of meer de standaard geworden. Steeds meer mensen kiezen bovendien ook voor een quickreleasezitting, die snel en eenvoudig weggenomen kan worden om het toilet en de wc-bril grondig schoon te maken. Deze trend toont aan dat mensen hygiëne heel belangrijk vinden. Sommigen kiezen daarom ook voor een toiletzitting met een extra antibacteriële coating, al is dit volgens de fabrikanten geen topprio-riteit. De belangrijkste criteria voor een wc-zitting zijn en blijven stevigheid, comfort en design.

Verhoogd, verkleind, verlicht

toilet met licht

Veel vernieuwingen in dit segment richten zich vandaag op extra comfort. Verhoogde wc-brillen zijn in trek, niet alleen bij ouderen maar ook bij grote mensen. 2-in-1-closetzittingen met geïntegreerde softclosekinderzitting worden steeds vaker verkocht aan gezinnen met kinderen. Toiletzittingen met geïntegreerde ledverlichting worden ook almaar populairder. Op basis van geluid of beweging treedt de verlichting 's nachts in werking. Dit is ideaal voor oudere mensen: het vermijdt dat ze in het donker ten val komen. Ook voor jonge kinderen is dit interessant. Het voordeel hiervan is dat men 's nachts geen licht meer hoeft aan te steken en zo de huisgenoten niet wakker maakt. Een comfortabele, discrete oplossing!

250px

Moderne d-vorm

In een modern, hedendaags interieur wordt steeds vaker gekozen voor een hangend toilet. Dit zweeft als het ware boven de grond, wat ruimtelijk mooi oogt. Bovendien is het zeer hygiënisch doordat de vloer onder het toilet makkelijk schoon te maken is. Op dit type toiletten passen universele toiletzittingen doorgaans niet. Daarom hebben de meeste merken een specifieke D-vormige toiletzitting ontwikkeld.