naar top
Menu
Logo Print
03/01/2018 - JOSEFIEN DE BOCK

TACKERS WORDEN STEEDS ERGONOMISCHER

Nieuwe features verhogen gebruiksgemak

Tackers behoren tot het vaste gereedschap van doe-het-zelvers en vakmannen. Ze worden gebruikt wanneer manueel bevestigingswerk ietwat repetitief wordt, gaande van constructie (bv. dakwerken) tot afwerking (bv. lambrisering). Soms worden ze ook ingezet voor heavydutytoepassingen waarbij zware nagels in beton of poutrels worden geschoten. Snoerloze tackers zijn populair bij dakwerken of moeilijk bereikbare plaatsen; in de werkplaats blijft pneumatisch koning. Verder worden de tackers steeds ergonomischer, met handige features. Voor een vlotte verkoop let u op de presentatie en de accessoires.


SNOERLOOS VS. PNEUMATISCH

Het type aandrijving is een eerste belangrijk keuzecriterium. Er is keuze tussen manueel, pneumatisch (op perslucht), elektrisch (met een snoer), gas en 100% accugedreven.


Snoerloos populair op dak

Op een dak of in een moeilijk bereikbare omgeving biedt snoerloos schieten de grootste bewegingsvrijheid aan de gebruiker. Daar wordt steeds vaker de voorkeur gegeven aan tackers op gas of accu, hoewel ze iets duurder zijn qua aankoopprijs. Een voordeel van een gastoestel is dat het lichter is dan een accutacker.


Pneumatisch blijft koning in werkplaats

Pneumatisch schieten is dan weer de snelste oplossing (tot 4 nagels per seconde). In werkplaatsen, waar een luchtslang en een compressor doorgaans minder belemmerend werken, blijven tackers op perslucht daarom het populairst, zeker als er met grote hoeveelheden geschoten wordt of de kosten laag moeten blijven.

ESSENTIEEL IN UW ASSORTIMENT
Op basis van deze indeling zijn er een aantal essentiële tackers die zeker in uw rekken moeten liggen:
- Constructietackers met zware spijkers voor dakwerken, afrastering van tuinen;
- Afwerktackers met minibrads (18 gauge, gemiddeld 50 mm diep) voor fijn lijstwerk, parket, onzichtbare verbindingen;
- Afwerktackers met zwaardere brads (16 gauge, gemiddeld 60 mm diep) voor deuren en ramen, meubelafwerking …;
- Nietpistolen met halfzware/smalle krammen (gemiddeld 40 mm diep) voor lambrisering, lattenwerk …;
- Nietpistolen met zware/brede krammen (gemiddeld 16 mm diep) voor isolatie, meubelstoffering, lijstwerk, inpakwerk;
- Combitoestellen met minibrads, smalle nieten en brede nieten. Hierbij is de inslag van het nietje vaak te zien, maar ze zijn een        uitstekende keuze voor doe-het-zelvers of vakmannen die maar af en toe eens een tacker nodig hebben.


FOCUS OP ERGONOMIE

Zowel bij de professionele als de DIY-modellen is er een duidelijke focus op ergonomie. Tackers worden lichter, fijner en makkelijker hanteerbaar. Vaak zijn ze voorzien van een zachte handgreep en moet er minder kracht gezet worden bij het schieten. Veel aandacht gaat ook uit naar het produceren van minder geluid en trillingen. Kortom, de fabrikanten zijn erg begaan met het comfort van de gebruiker.


Kwaliteit primeert

Het spreekt voor zich dat de toestellen niet eindeloos lichter en gebruiksvriendelijker gemaakt kunnen worden; ze moeten in de eerste plaats performant blijven. Kwaliteit komt voor design en ergonomie, want uiteindelijk wil de klant een betrouwbaar toestel dat een hele tijd dienst kan doen bij de werkzaamheden.


Quick release

Veel tackers beschikken vandaag over vernieuwende eigenschappen die in de smaak vallen bij de gebruikers. Dankzij een 'quick release'-functionaliteit worden vastzittende spijkers, brads of nieten eenvoudig verwijderd.


Beschermd tegen leegschieten

'Last nail lock-out' beschermt het toestel tegen leegschieten, wat de levensduur ten goede komt. Veiligheid is ook een aandachtspunt voor veel fabrikanten. Dit blijkt uit tackers waarbij de gebruiker twee handelingen moet verrichten vooraleer de munitie tevoorschijn komt, om ongelukken te vermijden.


Accessoires voor extra omzet

Het spreekt voor zich dat u met de tackers ook de nodige verbruiksmaterialen (spijkers, brads, nieten) moet aanbieden in uw winkel. De fabrikanten leveren daarnaast verschillende accessoires die extra omzet kunnen genereren. Denk maar aan veiligheidsbrillen (deze worden vaak standaard aangeboden bij een tacker), gehoorbeschermers, beschermdopjes, neusstukjes, schoonmaakkits, olie, extra batterijen en opladers, compressors …

Zorg dat de klant de toestellen kan vastnemen

KEN UW KLANTEN

Om de juiste samenstelling van uw assortiment te bepalen, kunt u zich laten adviseren door de fabrikanten. Een adviseur bekijkt dan samen met u het type klanten dat in uw winkel over de vloer komt, en de omloopsnelheid van de producten. Een grote voorraad aanleggen is niet nodig, aangezien er meestal snel geleverd kan worden. U kunt het hele jaar door rekenen op een constante verkoop van tackers. Er is geen verkooppiek, al kan een strenge winter de verkoop saboteren omdat er dan minder gewerkt wordt in de bouw.


HELDERE PRESENTATIE

Uw aanbod presenteert u idealiter per merk. U kunt een beroep doen op de fabrikanten voor aantrekkelijk vormgegeven presentatiemateriaal zoals displays, posters, presentatiekoffers … Als u het overzicht in uw winkel wilt bewaren, kunt u natuurlijk ook uw eigen presentatiesystemen gebruiken. De keuze is aan u. Zorg alleszins voor een overzichtelijke, heldere presentatie, bijvoorbeeld met bovenaan het toestel en daaronder de bijpassende verbruiksartikelen. Het is ook goed om de klant het toestel te laten aanraken, zodat hij kan voelen hoe het in de hand ligt. Verpakkingen met kleurcodes zijn zeker een pluspunt. Zo vindt de klant makkelijk wat hij zoekt, en gaat hij met een tevreden gevoel uw winkel buiten. 

TACKERS VOOR SPECIFIEKE TOEPASSINGEN
- Ankernageltacker: om balkdragers te bevestigen;
- Haftennageltacker: om koperen/zinken daken te monteren. Met dit toestel kunnen ook gipsnagels met een grote kop en schroefspijkers worden geschoten;
- Golfkrammentacker: onmisbaar voor het maken van koude verbindingen;
- Betonnageltacker: voor de bevestiging op beton;
- Duplexnageltacker: de nagels van deze tacker hebben een dubbele kop, met de bovenste kop kan de nagel er makkelijk uit getrokken worden. Ideaal voor tijdelijke bevestigingen.