naar top
Menu
Logo Print
19/02/2018 - TOM DEJONGHE

STRUCTUREER GIPS PER TOEPASSING

Professionals verwachten andere producten dan doe-het-zelvers

De vele vormen die het aanbod gipspleisters al aannam, zijn recentelijk nog uitgebreid met luchtzuiverende pleisters, te rollen afwerkpleisters en vochtwerende pleisters. Uw assortiment kan al die producten bevatten, aangevuld met primers, ontvetters en accessoires. Stem uw aanbod ook af op uw cliënteel. Doe-het-zelvers en professionals verwachten immers producten met andere eigenschappen en in andere hoeveelheden.

AANBOD SAMENSTELLEN PER TOEPASSINGgips aanbod

Gipspleisters bestaan er in vele vormen. Om uw aanbod samen te stellen, kunt u net alsde fabrikanten het onderscheid per toepassing volgen. Op voorwaarde dat u uw aanbodafstemt op uw cliënteel wel, maar daarover zodra meer.

Voor vullen/repareren

Met de vulpleisters kan men naden, spleten, scheuren enzovoort vullen. Er bestaan versies voor grote en kleine gaten, en voor binnen, buiten of beide. Vullen kan in een onbeperkt aantal lagen, mogelijk tot 10 cm dik. Het product hardt snel uit, mogelijk al na 30 à45 minuten.

Voor egaliseren/afwerken

Om gestructureerde oppervlakken recht te zetten, vindt u afwerkings- en egaliseerpleisters. Deze producten vallen in één of meerdere lagen aan te brengen. Ze harden uit binnen 2 tot 3 à 3,5 uur (soms ook langer). Sommige pleisters zijn dan weer expliciet bedoeld om te gaan combineren met een tweede laag van 2 à 3 mm van een specifieke, sneller drogende pleister van hetzelfde merk.

Voor schilderwerk

Op effen oppervlakken hoort mogelijk nog een dunpleister (1 tot 2 mm dik), zodat die klaar zijn voor schilderwerk. Dunpleisters vallen binnen 12 tot 24 uur te beschilderen.

Volgens verschillende werkmethoden

Voor het egaliseren en afwerken van muren bestaan zowel pleisters die uw klant kan spuiten als varianten die met de hand aan te brengen zijn, en ook nog oplossingen die op beide wijzen te gebruiken vallen. Ook rollen is mogelijk vandaag (zie verder in de tekst). Eventueel hardt de handpleister sneller uit (bijvoorbeeld 45 minuten), voor kleine herstellingen.

Vaak voor vele ondergrondengips Cantillana

Pleisters hechten meestal op heel wat verschillende ondergronden: pleister/stucwerk, beton, (bak)steen, gipsplaten, polystyreen enzovoort, tot zelfs hout en spaander. Wijs uw klant voor alle zekerheid op de verpakking. Sommige producten zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor schilderwerk.

Niet vergeten: primers en ontvetters

De ondergrond moet proper en droog zijn,en goed hechten. Om eventuele problemen hiermee op te lossen, bestaan er tal van primers. Ga breed: er zijn primers om vlekken weg te werken, de hechting te verbeteren/te garanderen, de zuigkracht van de ondergrond te regelen enzovoort. Voor de reiniging van die laatste bestaan er ook ontvetters.

AccessoiresToupret magic renov gips

Zeker in een professionele bouwhandel vult u het aanbod voor pleisterwerk het best ook aan met pleisterprofielen, spuitmachines, plamuurmessen, mixerstaven, schuurpapier en -blokjes enzovoort.

INNOVATIES

Luchtzuiverende pleisters

Tegenwoordig zijn er ook pleisters die actief formaldehyde opnemen en neutraliseren, een schadelijke vluchtige organische stof met cancerogene eigenschappen, aldus een fabrikant.

Te rollen afwerkpleister

Interessant is ook de opkomst van rolbare afwerkings- en dunpleisters. Die maken de klus volgens een bepaalde fabrikant minder belastend. Het werk wordt op die manier ook toegankelijker voor onder meer algemene aannemers en doe-het-zelvers.

Vochtwerende pleister

Voor natte ruimtes, zoals keukens, garages en badkamers, heeft een fabrikant een gipspleister op de markt gebracht die zonder primer al vochtwerend is.

AFGESTEMD OP UW CLIENTEELrek Poly F gips

Uw aanbod weerspiegelt het best bovenstaand assortiment, maar dan wel zeker afgestemd op uw klanten en hun specifieke voorkeuren.

Stem af op het gewenste type product

Een doe-het-zelver wil een gemakkelijke oplossing voor één bepaald probleem. Schilders en stukadoors hechten veel belang aan de verwerkings- en uithardingstijd. Algemeneklussers, loodgieters enzovoort verkiezen dan weer breed inzetbare producten.

Stem af op de gewenste hoeveelheid

Voor professionals en doorwinterde klussers verkoopt u het best vooral grote hoeveelheden, per 25 kg of in bulk. Hun projecten zijn immers groot, en een eventuele overschot gebruiken ze een volgende keer. Voorzie voor DIY'ers kleinere hoeveelheden: 5 à 10 kg en minder. Zij verkiezen dit omdat ze vaakkleinere klussen uitvoeren, mogelijk moeilijk de benodigde hoeveelheid kunnen inschatten ... Kleinere hoeveelheden vallen ook makkelijker te hanteren en transporteren.

Pasta of poeder?

Doe-het-zelvers kopen mogelijk ook liever gipspleister in pastavorm, professionals vaak nog meer in poedervorm (hoewel pasta's ook bij hen succesvoller worden). Pasta's zijn meteen klaar voor gebruik, met de juiste viscositeit. Poeders moet u nog juist vermengen met water. Bij pasta's gaat er ook minder product verloren. U gebruikt exact wat u nodig hebt, en de rest blijft in de verpakking zonder uitte harden. Pasta's zijn dus ideaal voor kleine dhz-klusjes. Ze krimpen mogelijk wel wat (bij te dikke lagen in één keer) en worden minder hard. Mogelijk zijn ze ook duurder.

Diy'er ook naar professionele bouwhandel

Doe-het-zelvers vinden vandaag makkelijk de weg naar producten voor professionals, online of fysiek. Volgens één merk gaat het wel vaak om particulieren die kopen voor grote oppervlakten of eenmalige renovaties. Professionele bouwhandels verkopen ook meer en meer een DIY-aanbod, aldus een ander merk. Een fabrikant benadrukt dat zijn aanbod voor doe-het-zelvers en professionals echter nog steeds verschilt. Net omdat hun klanten verschillen als gebruiker vult een tweede merk aan.

VOORRAAD

Hoeveel voorraad u het best aanhoudt, hangt af van uw klanten en de productrotatie. Een gouden regel is volgens een merk dat u uw voorraad beheert volgens de 40/60-regel. 40% van uw producten moeten voor 60%van de omzet zorgen. Van die eerste hebt u dus meer voorraad nodig.

Hoe bewaren?

Belangrijk is dat u de pleisters vrij van vocht, zonlicht en vorst (het liefst +5 °C) bewaart. Snel roterende producten kunt u eventueel buiten plaatsen, als de verpakking geen schade kan oplopen.

Display Knauf gipsPRESENTATIE

Vooral in doe-het-zelfzaken presenteren fabrikanten met POS-materiaal dat duidelijk visueel wegwijs maakt in het aanbod. De merken stellen mogelijk ook een concept samen, op basis van uw klanten, de beschikbare ruimte, de winkelinrichting enzovoort.

Toepassingsgericht

Het assortiment wordt daarbij opgedeeld volgens de toepassing, al dan niet met een kleurencode. Van een eerste indeling, bijvoorbeeld categorie 'muren en plafonds', tot bijvoorbeeld het type te vullen gat. Zo komt uw klant gemakkelijker tot het juiste product. Daarom verkiezen de meeste fabrikanten ook een presentatie per merk.

Displays

Vooral voor doe-het-zelfzaken zijn displays en rekjes voor secondary placement beschikbaar, om bijvoorbeeld vulpleisters te verkopen bij verf. In de professionele bouwhandel wordt meer in bulk verkocht, op palletten. Toch bestaan er ook displays die centraal in een palet kunnen staan, of als een brug eroverheen lopen. 

Met dank aan Cantillana, Gyproc, Knauf, Polyfilla en Toupret