naar top
Menu
Logo Print
Artikel - 29/11/2017

VERLICHTING CREËERT BELEVING IN DOE-HET-ZELF- EN TUINHANDEL

Led en beleving zijn de trends

Winkelverlichting maakte de voorbije jaren een ware revolutie door, door de opmars van ledmodules met tal van lichtsterktes en kleurweergaves en -temperaturen. Ook doe-het-zelf-, bouw- en tuinhandels zetten meer en meer in op leds. Wegens de fikse energiebesparing, maar ook om een bijzondere winkelervaring te creëren die meer doet kopen, met een juiste mix van lineaire en accentverlichting.

NADRUK OP BELEVING

Steeds meer doe-het-zelfzaken en tuinhandels maken met ledtechnologie van winkelen ook een ontspannende ervaring, waardoor je met meer buitenkomt dan wat op je boodschappenlijstje stond. En waardoor ze zich ook kunnen onderscheiden van onlineshops en hun voordelen.

Troeven van asymmetrische verlichting

De gangen belichten ze weliswaar nog vaak met gewone lijnverlichting. Terwijl ook een dubbele asymmetrische verlichting voor hen interessant kan zijn. Daarmee worden de rekken optimaal verlicht, en minder de gang op zich. Zo vallen de producten beter op
zeker die op ooghoogte
en zijn ze makkelijker te bekijken. Handig om bijvoorbeeld nagels en schroeven te onderscheiden.

Flexibiliteit voor seizoensgebonden ruimtes

Ofwel valt het licht in een vaste hoek, ofwel in een verstelbare richting. Dat laatste is handig wanneer uw plafond extra hoog is. Daarbij gaat er mogelijk wel wat licht verloren, omdat sommige bouw- en tuinhandels vragen om de lijnverlichting dwars op de winkelgangen aan te brengen. Zo genieten ze immers meer flexibiliteit voor het inrichten van seizoensgebonden ruimtes.

Meer en meer accentuering

Daarnaast brengen bouw- en tuinhandels alsmaar vaker accenten aan met spots. Bijvoorbeeld in de verfafdeling, via ledverlichting met een hogere kleurweergave en lichtniveau. Maar ook in de interieurafdeling (bijvoorbeeld keukens en deuren), in de gang met sanitaire voorzieningen en in de zogenaamde shop-in-shops rond bepaalde producten.

Ook tuinhandels zetten alsmaar meer op creatievere verlichting in, zeker in de decoratiehoeken. Ook hier vallen de kleuren van planten en bloemen extra te accentueren met ledlicht met een hogere kleurweergave. In een serre is kunstlicht bij helder weer minder nodig. Om te vermijden dat lampen nodeloos branden, kan daglichtsturing van de verlichting soelaas bieden. Zo geniet u altijd een perfecte belichting, zonder dat iemand zich erom moet bekommeren.

SCHAP EN TOPKAARTEN VERLICHTEN

Ongetwijfeld zal de ledtechnologie de komende jaren nog verder evolueren, richting nog meer energiebesparing en aanpasbaar licht. Het einde is daarbij zeker nog niet in zicht. En dan is er ook nog andere verlichting in ontwikkeling, zoals oled, waarmee misschien ooit lichtgevende schappen mogelijk worden. Voor de verlichting van het rek is er nu ook een kant-en-klare oplossing met ledbars. Die zijn standaard voorzien van magneet- en kleefstrips voor een eenvoudige montage op diverse ondergronden met een ingebouwde, solide connector. Zo combineert u diverse lengtes en kunt u verbinden tot 20 m. De leds verlichten zowel het legbord als de topkaart.