persluchtkwaliteit bepaalt VOEDSELVEILIGHEID
Wie een certificaat heeft van BRC, IFS of FSSC, dient de overeenkomstige richtlijnen te volgen. Maar hoe kan de levensmiddelenproducent dit doen als die richtlijnen breed en voor interpretatie vatbaar zijn? De persluchtexpert kan het juiste advies en ondersteuning bieden, om van de vage regels en richtlijnen harde cijfers en bewijs te leveren.
Risico voor contaminatie
De auditoren controleren steeds vaker de persluchtinstallatie, maar worden geconfronteerd met allerlei installaties en apparatuur waarvoor zij niet opgeleid zijn.
De regels geven aan dat perslucht geen risico voor contaminatie mag vormen, dat er zo dicht mogelijk bij het verbruikspunt gefilterd moet worden en dat er gemonitord moet worden. Maar hoe dit moet worden gerealiseerd en bewezen, wordt niet aangegeven. Het is tenslotte de verantwoordelijkheid van de producent zelf.
Kwaliteit meten
Hoe kunnen een producent én auditor dan samen bepalen of de perslucht een risico is voor contaminatie van het product?
De omgevingslucht die door de compressor wordt aangezogen, bevat allerlei vervuilingen zoals vocht, stof, olie en bacteriën. De eerste drie contaminanten veroorzaken nummer vier. Want waar vocht, stof en olie is, samen met de warme omgeving van een persluchtleiding, kunnen bacteriën meegedragen worden en in de voedingsproducten terechtkomen. Dit kan dan resulteren in een slechtere productkwaliteit of -veiligheid, wat natuurlijk ongewenst is.
Alles begint bij het meten van de persluchtkwaliteit, om zo te bepalen hoe groot de risico’s zijn. Het is heel eenvoudig om de kwaliteit te meten en hierin inzicht te verkrijgen. Met deze gegevens heeft de levensmiddelenproducent de mogelijkheid om de risico’s te visualiseren, verifiëren en verlagen, met de juiste persluchtapparatuur.
Meer weten over perslucht meten? Bezoek de website van BEKO TECHNOLOGIES of neem contact op voor vrijblijvend advies.
VEENEN 12
4703 RB ROOSENDAAL
+31165320300
benelux@beko-technologies.com
www.beko-technologies.nl

