Vandemoortele is Factory of the Future
Vandemoortele is een van de vier nieuwe Factories of the Future, naast Audi Brussels, Kautex Textron Benelux en Total. Die awards werden eind februari al voor de zesde keer uitgereikt door technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris. Fabrieken van de Toekomst moeten investeren in de digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze moeten ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.
Vandemoortele is een Europese leider in de markt van bakkerijproducten, margarines, culinaire oliën en vetten. De groep heeft een omzet van 1,4 miljard euro met 5.100 medewerkers in 12 Europese landen, maar de roots liggen in het West-Vlaamse Izegem. Daar richtte het bedrijf in 1899 een fabriek op, die tot op vandaag margarine produceert. Uitgerekend die site wint nu de Factory of the Future award.
"Onze fabriek is weliswaar 'op leeftijd', maar de productie is vandaag grotendeels geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Technologie is dan ook een van de drie pijlers waar we de voorbije jaren fors op ingezet hebben, als hefboom voor waardecreatie. Nog belangrijker zijn evenwel de mensen, die met die technologie overweg moeten kunnen. Daarom hechten we veel belang aan betrokkenheid en kennisverwerving. Tot slot werken we nauw samen met kenniscentra, universiteiten en sectororganisaties, om zo nieuwe inzichten te verwerven en de marktvraag telkens wat voor te zijn", reageert Union.
"De award is een bevestiging dat we goed bezig zijn in die zoektocht naar het evenwicht tussen mens en technologie. Het is een bekroning voor het hele team. Ze krijgt dan ook een mooi plekje in onze inkomhal, waar ze goed zichtbaar zal zijn voor zowel collega's, klanten als bezoekers", vervolgt de plant manager. "Onze tip voor andere bedrijven? Wees niet bang om nieuwe technologie te omarmen. Start kleinschalig en stuur gaandeweg bij. Met voortschrijdend inzicht geraak je er wel."
Naast Vandemoortele, viel met de Gentse gelatineproducent Rousselot nog een tweede voedingsbedrijf in de prijzen tijdens de awarduitreiking. Zij behaalden de award drie jaar geleden en doorliepen nu met succes de reassessment procedure. Voor sectorfederatie Fevia Vlaanderen en speerpuntcluster Flanders’ FOOD bevestigen de awards de positie van de Vlaamse voedingsindustrie als hoogtechnologische sector, waar samenwerking en mensen centraal staan.
