Voedingsoliën Partnercontent

Vandemoortele is Factory of the Future

Site manager Nele Union van Vandemoortele ontving de award uit handen van Geert Vermeersch, voorzitter van FEVIA Vlaanderen, en Nathalie Muylle, Vlaams minister van Economie
Plant manager Nele Union van Vandemoortele ontving de award uit handen van Geert Vermeersch, voorzitter van FEVIA Vlaanderen, en Nathalie Muylle, Vlaams minister van Werk, Economie en Consumenten

Vandemoortele is een van de vier nieuwe Factories of the Future, naast Audi Brussels, Kautex Textron Benelux en Total. Die awards werden eind februari al voor de zesde keer uitgereikt door technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris. Fabrieken van de Toekomst moeten investeren in de digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze moeten ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. 

Vandemoortele is een Europese leider in de markt van bakkerijproducten, margarines, culinaire oliën en vetten. De groep heeft een omzet van 1,4 miljard euro met 5.100 medewerkers in 12 Europese landen, maar de roots liggen in het West-Vlaamse Izegem. Daar richtte het bedrijf in 1899 een fabriek op, die tot op vandaag margarine produceert. Uitgerekend die site wint nu de Factory of the Future award.

"Onze fabriek is weliswaar 'op leeftijd', maar de productie is vandaag grotendeels geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Technologie is dan ook een van de drie pijlers waar we de voorbije jaren fors op ingezet hebben, als hefboom voor waardecreatie. Nog belangrijker zijn evenwel de mensen, die met die technologie overweg moeten kunnen. Daarom hechten we veel belang aan betrokkenheid en kennisverwerving. Tot slot werken we nauw samen met kenniscentra, universiteiten en sectororganisaties, om zo nieuwe inzichten te verwerven en de marktvraag telkens wat voor te zijn", reageert Union. 

"De award is een bevestiging dat we goed bezig zijn in die zoektocht naar het evenwicht tussen mens en technologie. Het is een bekroning voor het hele team. Ze krijgt dan ook een mooi plekje in onze inkomhal, waar ze goed zichtbaar zal zijn voor zowel collega's, klanten als bezoekers", vervolgt de plant manager. "Onze tip voor andere bedrijven? Wees niet bang om nieuwe technologie te omarmen. Start kleinschalig en stuur gaandeweg bij. Met voortschrijdend inzicht geraak je er wel."

Naast Vandemoortele, viel met de Gentse gelatineproducent Rousselot nog een tweede voedingsbedrijf in de prijzen tijdens de awarduitreiking. Zij behaalden de award drie jaar geleden en doorliepen nu met succes de reassessment procedure. Voor sectorfederatie Fevia Vlaanderen en speerpuntcluster Flanders’ FOOD bevestigen de awards de positie van de Vlaamse voedingsindustrie als hoogtechnologische sector, waar samenwerking en mensen centraal staan.   

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Wouter Verheecke27 april 2020
company corner

VANDEMOORTELE EUROPE

OTTERGEMSESTEENWEG-ZUID 816, GENT 9000Meer info
Bake-off broodDessertsDiepvries productenGranenKruiden & specerijenVoedingsoliënSauzenZuivelproducten
Print Magazine

Recente Editie
12 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine