Iedereen met een tuin heeft wel een plekje nodig om wat materialen op te bergen. Je grasmaaier, de kussens van je tuinzetel, noem maar op. Roger helpt mee en toont hoe je snel en eenvoudig een duurzaam tuinhuis kan zetten in kunststof. Maar eerst toont hij hoe je een basis voor je tuinhuis kan maken.
ROGER
Iedereen met een tuin heeft wel een plekje nodig om wat spullen op te bergen. Je grasmaaier, speelgoed, kussens van je zetels. Vandaag gaan we dit oplossen en plaatsen we een duurzaam tuinhuis en een kussenbox. Hoe we dit doen, zie je in deze aflevering.
De allereerste stap is bepalen wat je wil en waar je het wil. Bestel je tuinhuis en bepaal waar het zal komen. Hou rekening met factoren zoals de windrichting.
ROGER
Voor je je tuinhuis kan plaatsen moet je zorgen voor een stevige onderstructuur. Dat kan je doen op 2 manieren. Of je giet een betonnen vloerplaat ofwel kan je zoals wij zorgen voor een houten onderstructuur.
Wie kiest voor een betonnen vloerplaat, gaat als volgt te werk.
Zorg voor een stabiele ondergrond en baken je oppervlakte af met een bekisting. Zorg dat je plateau net iets kleiner zal zijn dan de maat van je tuinhuis.
Plaats in de bekisting een bouwfolie. Indien nodig kan je ook nog wapeningsnetten plaatsen. Leg ze op enkele klinkers en bind ze aan elkaar vast met kabelbinders.
Vervolgens kan je je beton storten. Voor kleine oppervlaktes kan je die zelf aanmaken. Verwijder luchtbellen door de beton aan te trillen en maak de betonplaat eventueel vlak met een afreilat. Dek vervolgens alles af met een folie en laat uitharden.
De afdekfolie laat je afhankelijk van de weersomstandigheden 1 tot 7 dagen liggen. Na 6 à 12 uur kan je het beton ontkisten. Na 1 à 2 dagen is de vloer beloopbaar maar de beton zal pas volledig uitgehard zijn na gemiddeld 28 dagen.
Ook bij een houten structuur, ga je eerst je maten controleren want je basis moet net groot genoeg zijn.
De structuur maak je uit duurzaam hout. Het kader maken we daarom uit hardhout en daarbovenop komen OSB 3 panelen.
Zet eerst de maten van je kader uit. En kort het hout dan op maat af met een afkortzaag.
Leg de stukken al even uit zodat je overzicht hebt.
Eens de buitenstructuur er is, maak je de tussenlatten waarop je OSB zal rusten op maat
Door het volledige kader al uit te leggen op enkel stukken OSB, kan je een vlak werkvlak maken.
Maak ook al even 2 steunbalkjes op maat die je kan gebruik om de tussenafstand tussen je latten aan te houden.
Met je kader uitgelegd op een vlak, kan je alles gaan verbinden.
Boor je schroefgaten voor. Doe dit met een kwalitatief boortje want anders zal je het moeilijk hebben bij hardhout. Neem je tijd en gebruik een laag toerental.
Gebruik één van de steunbalkjes als mal om de correcte afstand tussen je liggers aan te houden.
Eens je gaten zijn voorgeboord kan je je latten met schroeven aan elkaar bevestigen. Roger gebruikt hier een slagmoerschroevendraaier, want daarmee kan hij wat meer kracht zetten wat nodig is bij dit type hout.
Kies uiteraard ook schroeven, geschikt voor hardhout en geschikt voor buiten.
De keuze voor een basis in hout, zorgt ervoor dat je vrij snel en eenvoudig je tuinhuis kan plaatsen. Daarnaast kan je alles ook sneller gaan verplaatsen, indien de locatie toch niet geschikt blijkt. Door te kiezen voor duurzame materialen, kan je ook garanderen dat je houten basis de nodige tijd zal meegaan.
Omwille van de maten van ons tuinhuis, kunnen we de spaties van het kader niet gelijk verdelen, de laatste tussenbalk staat dus iets dichter dan de rest.
Voor de stevigheid worden nu overal nog steunbalkjes gemonteerd.
Meet de maten binnen je kader op en maak de balkjes op maat. Voorzie een steun ongeveer elke 50 centimeter.
Plaats de steunbalkjes geschrankt om ze makkelijk te kunnen bevestigen en het geheel iets steviger te maken.
Ook hier boor je eerst je schroefgaten voor. Daarna kan je de steunbalkjes met een schroef monteren.
Let er hierbij op dat je vlak blijft werken om straks je basis makkelijker pas te kunnen plaatsen.
Tijd om alle nodige materialen te verzamelen.
En het afgewerkte kader op zijn plaats te leggen. Zo kan je markeren waar je dit zal bevestigen.
Zorg dat je achteraan het tuinhuis nog weg kan voor eventueel onderhoud.
Met enkele betonijzers markeer je nu de hoeken en een centraal steunpunt.
Het kader mag even aan de kant, zodat we er funderingen voor kunnen plaatsen.
Span een koord of metserstouw rond je betonijzers. Zo weet je waar je zal moeten graven.
ROGER
Het onderkader dat we gemaakt hebben is in hout, en dat plaats je het best niet op de volle grond. We gaan zorgen dat het stevig en stabiel staat en dat kan je op 2 manieren doen. Of je zet steunpilaren in de grond, waaraan je het kader vastschroeft of je doet zoals wij. Wij gaan betonblokken op de grond zetten en daar zetten we het kader op pas.
Bepaal eerst waar je steunpunten zal nodig hebben en plaats daar je klinkers of betonblokken.
De betonblokken hebben twee functies, ze plaatsen het kader van de vochtige grond, waardoor het langer zal meegaan en we kunnen ze gebruiken om het kader mooi pas te kunnen zetten.
Daarvoor zetten we ze op een fundering van fijne kiezels. Die bieden extra steun maar kan je ook makkelijk verdelen om een vlak bed te hebben.
Graaf dus waar je je betonblokken zal plaatsen een put. Hoe diep deze moet zijn is geen exacte wetenschap. Zorg er enkel voor dat je een goede stevige fundering hebt en dat je dus toch enkele tientallen centimeter kiezels kan plaatsen.
Om het kader vlak te plaatsen, kan je een waterpas of pasdarm gebruiken, maar sneller en handiger is natuurlijk als je een bouwlaser leent. Dankzij je referentiepunt kan je daarmee snel alle putten even diep en alle blokken op dezelfde hoogte krijgen.
Het spitten vraagt even tijd, maar met twee gaat dit snel vooruit.
Met de putten gedolven, is het tijd om ze te vullen. Dit doen we met een fijne kiezel omdat we zo makkelijker een egaal bed kunnen maken.
Hier bovenop komen de blokken. We verzinken ze wat in het gras, zodat het tuinhuis niet te hoog komt te staan.
Controleer telkens of je blokken mooi pas staan. Is dit niet het geval? Dan kan je ze wat gaan aantikken met een rubberen hameren.
Ga niet te snel over deze stap, maar controleer telkens goed dat je een stabiele en vlakke fundering creëert.
Ga met een lange regel en een waterpas ook na of alle blokken mooi in een vlak liggen.
Op die manier zal je kader mooi vlak komen en zal de installatie van je tuinhuis makkelijker verlopen.
Later kan je de blokken verbergen door je gras wat op te hogen richting je tuinhuis of wat houten latten te voorzien rond je kader om alles achter te bergen.
Als je denkt dat je blokken goed liggen, plaats dan al even je kader erbovenop. Het kan zijn dat je hier en daar nog wat zal moeten bijpassen om ervoor te zorgen dat de latten mooi in het midden van je steunblokken komt te liggen.
Controleer nog even alles goed en vul daarna alle openingen nog op met de rest van je kiezels om alles te verstevigen.
Zorg hierbij wel dat het oppervlak van je blokken proper blijft, om te garanderen dat je kader vlak komt te liggen.
Plaats eerst nog een gronddoek over je fundering. Zo hou je alles op zijn plaats en ga je ook verhinderen dat er onkruid naar boven zou komen.
Je kader kan nu op zijn plaats. Hier bovenop komen dan de OSB panelen.
Plaats je eerste paneel en schroef die op regelmatige afstand vast langs 3 zijdes.
Plaats tegen de 4de zijde het volgende paneel. De panelen zijn voorzien van tand en groef en schuiven snel in elkaar.
Schroef net naast de tand en groef vast aan het kader eronder. Door een lange regel of lat over het hout van je kader te plaatsen, kan je makkelijk aangeven waar je het paneel aan het kader kan vastschroeven.
De panelen zijn nog te groot. Je kan die op voorhand op maat maken maar makkelijker is om ze nu achteraf, met behulp van een invalzaag met geleider, op maat van je onderliggend kader te zagen.
Plaats en bevestig op dezelfde manier de volgende panelen. Schroef ze goed vast aan je kader. En breng ze op maat met je invalzaag.
Het laatste paneel moet in de lengte gezaagd worden. De geleider is wat te kort, dus Roger gaat eerst een lijn trekken waarlangs hij de geleider kan verschuiven.
De basis is nu klaar voor het tuinhuis, de opbouw daarvan zien we in de volgende aflevering.
Professional maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.
Registreer
Registreer en word gratis online abonnee
Door te registreren ontvangt u de newsletter. De newsletter kan u te allen tijde en zonder verdere formaliteiten opzeggen. Wij garanderen u dat uw e-mailadres en andere persoonlijke gegevens nooit aan derden worden doorgegeven en enkel gebruikt worden voor het versturen van de newsletter.